Tervetuloa kumppanuuden käsikirjastoon!

Näiltä sivuilta löydät tietoa kumppanuudesta. Eli siitä, miten

  • julkinen sektori eli valtio ja kunnat,
  • kolmas sektori eli yhdistykset,
  • yksityinen sektori eli yritykset,
  • seurakunnat, oppilaitokset sekä
  • tavalliset kansalaiset

voivat eri tavoin toimia kumppaneina esimerkiksi hyvinvoinnin, palvelujen, paikallisen elinvoiman, demokratian ja työllisyyden parantamiseksi.Vuoden 2017 Kumppanuuspäivän teemana hyvinvointi ja turvallisuus

Tämän vuoden Kumppanuuspäivä järjestetään 18. lokakuuta Kuntatalolla Helsingissä. Kumppanuuspäivä kokoaa ihmisiä kansalaisjärjestöistä, yrityksistä, kunnista ja valtionhallinnosta sekä politiikan, tutkimuksen ja kehittämisen parista keskustelemaan kumppanuudesta ja sen mahdollisuuksista. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen avaa perinteeksi muodostuneen tapahtuman. 

Kumppanuuspäivän pääteemana tänä vuonna on hyvinvointi ja turvallisuus. Teemaan sukelletaan eri näkökulmista. Päivän aikana tarkastellaan kumppanuutta niin yrittäjien kuin yhdistysten näkökulmasta ja kuullaan kannustavia esimerkkejä kumppanuuden edistämisestä. Pääpuhuja, professori emerita Briitta Koskiaho, avaa puheenvuorossaan kumppanuuden sosiaalipolitiikkaa. 

Varmista paikkasi vuoden kumppanuustapahtumaan ilmoittautumalla tilaisuuteen jo tänään! 

Seminaarin yhteydessä on mahdollisuus tutustua oikeusministeriön Demokratiapalkinnon sekä valtiovarainministeriön Avoin hallinto -hankkeen demokratiatunnustuksen 2017 saajiin auditorion aulatiloissa. Mukana ovat muun muassa maahanmuuttajataustaisten naisten asemaa ja osallisuutta edistävä yhdistys, yhteistyökumppanuudessa ikääntyneitä opastavat tietotekniikkatoimijat sekä kumppanuutta ja omaishoidon kehittämisen vuorovaikutteista toimintatapaa edistävät toimijat. Kommenttipuheenvuoroissa tarkastellaan kumppanuutta sekä kunta että maakuntatasolla. 

Kumppanuuspäivän järjestää Maaseutupolitiikan neuvosto yhdessä Suomen Kuntaliiton ja oikeusministeriön kanssa. 

Kumppanuuspäivän ohjelma kokonaisuudessaan löytyy täältä.

Tilaisuus on maksuton. Kahvitarjoilun järjestämiseksi pyydämme ilmoittautumaan 10.10. mennessä tästä linkistä.

Ohjelmaa on mahdollista seurata myös suorana verkosssa. Linkki julkaistaan viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies, Christell Åström, maa- ja metsätalousministeriö, 029 51 62030
Erityisasiantuntija, Päivi Kurikka, Suomen Kuntaliitto, 09 771 2509
Erityisasiantuntija Maria Wakeham-Hartonen, oikeusministeriö, 02951 50416

Kumppanuuspäivä 2017 nostodemokratiapalkinto_529px_v2

Demokratiapalkinnon 2017 teemana on kumppanuus

Demokratiapalkinto on oikeusministeriön joka toinen vuosi jakama 10 000 euron arvoinen palkinto, joka jaetaan tänä vuonna kolmen kansalaisyhteiskunnan toimijan kesken. Demokratiapalkinnolla halutaan nyt Suomen itsenäisyyden juhlavuonna vahvistaa kumppanuuteen perustuvaa toimintakulttuuria. 

Palkinnon valitsijaraatiin kuuluvat jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen ja näyttelijä, professori Elina Knihtilä. Raati nimeää kaksi palkittavaa. Kolmas palkittava valitaan maaliskuun alussa yleisöäänestyksellä Otakantaa.fi -palvelussa.

Tee ehdotus palkittavaksi! Ehdotuksia otetaan vastaan 16.1.–17.2.2017. Tarkemmat ohjeet löytyvät oikeusministeriön sivuilta.Kumppanuuskynä

31.1.2017 13.00Kumppanuuden yhteiskuntapolitiikan vahvistaminen on välttämätöntä sote-, maakunta- ja kuntauudistuksessa

Kumppanuus oli erityisteema Maaseutupolitiikan neuvoston (MANE) työssä vuonna 2016. Mitä johtopäätöksiä ja politiikkasuosituksia tehdyn työn pohjalta on tehtävissä? 

31.1.2017 12.00Uutta yhteistyötä ja yrittäjyyttä yhteisötalouden keinoin Marja Tiittanen

Maaseudun kehittäjät ja tutkijat ovat kiitettävällä tavalla tutustuneet yhteisötalouden ja yhteiskunnallisen yritystoiminnan periaatteisiin. Kyse on ajankohtaisesta mahdollisuudesta säilyttää ja kehittää palveluja asiakas- ja asukaslähtöisesti.

30.1.2017 19.00Hierarkiasta kumppanuuteen? Tuija Seppänen

Tammikuisena tiistaina ajelin Joutsan kumppanuuspöydästä kohti työhuonettani Kansalaistoiminnankeskus Matarassa, Jyväskylässä. Kuuntelin radiosta YlePuhetta ja tajuntaani alkoi herätellä keskustelu ihmisen sisään rakennetusta luonnollisesta hierarkiasta. Hei, tässäkö on se perimmäinen syy miksi kumppanuuden rakentaminen on niin vaikeaa?

23.1.2017 19.00Nyt se on virallista! Vuokko Jaakkola

Etelä-Savossa Pieksämäellä on kehitetty kuntalaisten osallisuutta erilaisten kumppanuuspöytien kautta. Mallia on pilotoitu Pieksämäen kylät ry:n hallinnoimissa Kyläkumppani plus -hankkeessa asukkaiden ja kaupungin kanssa keväästä 2015 alkaen.

Kumppanuus oli maaseutupolitiikan erityisteema vuonna 2016

Tämä sivusto toteutettiin osana Maaseutupolitiikan neuvosto MANEn kumppanuustyötä. Kumppanuustyön tavoitteena oli konkretisoida, mitä kumppanuuksilla tarkoitetaan ja siten parantaa kumppanuusosaamista sekä paikallisella että kansallisella tasolla. 

Tiivistelmä kumppanuustyön johtopäätöksistä ja politiikkasuosituksista on luettavissa täällä.  

Maaseutupolitiikan neuvoston edeltäjä YTR:n kannanotto kumppanuudesta toukokuussa 2015 löytyy täältä.

Kumppanuuksista puhutaan myös pääministeri Sipilän hallitusohjelmassa. Yhteispeliä tarvitaan aiempaa enemmän, kun julkinen talous tiukkenee eivätkä totutut tavat toimia enää riitä.

Sivustoa ei aktiivisesti ylläpidetä 31.1.2017 jälkeen, mutta käsikirjasto on edelleen vapaasti teemasta kiinnostuneiden käytettävissä.


Kumppanuusyhteiskunta antaa vastuuta ja valtaa

Huhtikuussa 2016 järjestetyssä Maaseutuakatemiassa pohdittiin kumppanuutta ja sitä, miten kumppanuus voisi olla yksi keino vahvistaa Suomen ja suomalaisten hyvinvointia ja elinvoimaa.

Maaseutuakatemian työryhmässä käydyn keskustelun tiivistelmä

Työryhmä laati myös Elävän paikallisyhteisön siemenet - julisteen. 

Juliste Elävän paikallisyhteisön siemenet


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä