banneri2-tytto

Ajankohtaista

8.11.2016 8.57

Kansallispuistoilla monipuolisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia

Vastailmestyneessä tutkimuksessa on selvitetty suomalaisten kansallispuistojen ja luonnonpuistojen kävijöiden hyvinvointikokemuksia. Tutkimuksesta selviää, että hyvinvointikokemukset ovat monipuolisempia kuin on aiemmin oletettu ja että kokemusten voimakkuus vaihtelee eri kohteissa.

RuskaretkeilijoitaKipuaa1200Web

Aistikokemuksia ja pakoa arjesta


Tutkimuksessa sovellettiin aiemmin Kanadassa käytettyä menetelmää, jolla mitataan luonnon psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia hyvinvointivaikutuksia. Suomalaisille kansallis- ja luonnonpuistojen kävijöille vahvimpia ja mieleenpainuvimpia hyvinvointikokemuksia tuottivat keholliset kokemukset ja aistimukset: luonnon tuoksut, äänet, auringon lämpö tai raikas tuulenvire kasvoilla. Myös luontovierailun tarjoama mahdollisuus paeta arjen askareita, töitä ja vaatimuksia koettiin merkittävänä hyvinvointivaikutuksena.

Eniten hyvinvointia naisille sekä ruuhkavuosia eläville


Tutkimuksen perusteella naiset kokivat luontovierailun hyvinvointivaikutukset vahvemmin kuin miehet. Vastaavasti 30–65-vuotiaat raportoivat selkeämmästä myönteisestä vaikutuksesta hyvinvointiin kuin tätä nuoremmat tai vanhemmat. Korkeasti koulutetut kokivat voimakkaammin luonnon tarjoamat mahdollisuudet uuden oppimiseen, ja ylipainoiset tunnistivat muita paremmin fyysisen hyvinvoinnin lisääntymisen. Erot ryhmien välillä olivat kuitenkin pieniä ja puistot tuottivat monipuolisesti hyvinvointia erilaisille kävijäryhmille.
Lumikenkailya755 WEB


Syrjäseutujen suojelualueilta lähiseudun virkistyskohteisiin


Tutkimuksen perusteella voimakkaimpia hyvinvointivaikutuksia tuottivat kaukana asutuskeskuksista sijaitsevat Pohjois-Suomessa sijaitsevat suojelualueet. Esimerkiksi Kevon kävijät tyypillisesti yöpyivät luonnonpuistossa, mikä voimisti kokemusta luonnossa vietetyn ajan tuottamasta hyvinvoinnista ja sai aikaan mieleenpainuvampia kokemuksia. Tutkimuksessa esitetäänkin, että erilaisilla luonnonsuojelukohteilla on mahdollista vastata hyvin erilaisiin terveys- ja hyvinvointihaasteisiin. Kaupunkien lähiluonnon ja viheralueiden lisäksi tarvitaan kauempana sijaitsevia suojelualueita ja retkeilykohteita.

MaisemaPenkki750Web


Tutkimuksessa oli mukana Helsingin yliopiston, Suomen ympäristökeskuksen ja Metsähallituksen tutkijoita. Aineistona käytettiin Metsähallituksen suojelualueiden kävijätutkimuksia, joihin saatiin yli 3100 vastausta. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin yli tuhannen vastaajan luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksiin keskittynyttä kyselytutkimusta. Metsähallitus on kerännyt aineistot kuudelta suojelualueelta eri puolilta Suomea.

Lisätietoa


Tutkija Riikka Puhakka, etunimi.sukunimi@helsinki.fi, p. 050 319 9363
Erikoistutkija Kati Pitkänen, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, p. 029 525 1101
Tutkija Pirkko Siikamäki, etunimi.sukunimi@metsa.fi
Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä