banneri2-tytto

Ajankohtaista

11.11.2016 9.17

Luontohoivasta uusia tuulia SOTE-palveluiden kehittämiseen

Luontolähtöiset palvelut tarjoavat uusia mahdollisuuksia sosiaali- ja terveyssektorin haasteiden hallintaan. Kokeiluissa on saatu lupaavia tuloksia erityisryhmien sosiaalipalveluissa ja kuntoutuksessa, mutta lisätietoa luontohoivan pitkän aikavälin vaikuttavuudesta tarvitaan. Esimerkiksi syrjäytymisen ennaltaehkäisy tarjoaa mittavia säästömahdollisuuksia. Päättäjiltä kaivataan ennakkoluulotonta suhtautumista erilaisten luontolähtöisten käytäntöjen kokeiluihin ja laajentuvaan käyttöön.

Iloa luonnosta -kampanjan 10.11. järjestämällä kutsuretkellä tutustuttiin luontolähtöisten sote-palveluiden saloihin sekä Hattulan Ylitalon tilan alpakoihin. Mukana retkellä oli noin 40 Uudenmaan alueen kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijää, luontoyrittäjiä sekä aiheesta kiinnostuneita tutkijoita ja opiskelijoita.

Retken aikana professori Liisa Tyrväisen esitteli ajankohtaista luonnon terveys- ja hyvinvointihyötyihin liittyvää tutkimustietoa, Sininauhaliiton Tuomo Salovuori taustoitti luontolähtöisten sote-palveluiden nykytilasta ja ylilääkäri Anders Mickos kertoi Sipoon kunnan kokemuksista luontolähtöisten palveluiden käytössä. Tutkimusnäyttö luonnon terveyshyödyistä on yhä vahvempaa. ”Harva lääke piristää ja rauhoittaa samanaikaisesti - luonto voi sen tehdä”, kiteytti Mickos luontohoivan mahdollisuudet.
AlpakkaRyhma
Retkeläiset kuuntelemassa luontolähtöisistä sote-palveluista. Kuvat Kirsi-Marja Lonkila.

Hyviä tuloksia kokeilukohteista

Myös kokemukset kunnissa toteutetuista kokeiluista esimerkiksi vanhus-, vammais-, nuoriso- ja lapsityössä ovat olleet rohkaisevia. Suomella olisi mahdollisuus profiloitua luontolähtöisissä palveluissa edelläkävijänä myös maailmanlaajuisesti. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan kuitenkin sektorirajat ylittävää yhteistyötä sekä yleisen tietämyksen lisäämistä.

Ylitalon tilalla retkiseurue pääsi kokeilemaan eläinavusteisten menetelmien tehoa käytännössä. Retkibussin kaarrettua tilan pihalle puolet seurueesta katosi välittömästi aasitalliin ja alpakkatarhaan ja monen kameraan tallentui kymmenittäin kuvia tuttavuutta hieromaan tulleista pehmeäturkkisista eläimistä. Ylitalon Voimaa laumasta -tiimin Pirkko Kivikari, Lotta Korhonen ja Johanna Seppälä kertoivat miten tilalla on saatu alpakoiden ja aasien avulla positiivisia tuloksia esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevien lasten sekä kehitysvammaisten kanssa. Myös Hattulan kunnan lastensuojelun työntekijät paljastivat alpakkatilalla käyntien lukeutuvan suosikkitehtäviinsä.

AlpakoitaRuokitaan
Ihmisiin tottuneet alpakat tykkäävät rapsutuksesta ja kontaktista ihmisen kanssa.


Retki innosti osallistujia välittömästi ideoimaan miten luontolähtöiset menetelmät voisivat tuoda uutta sisältöä omaan työhön. Päättäjiltä toivottiin lisää resursseja, luonnon mahdollisuuksien parempaa ymmärtämistä ja luonto- ja viheralueiden säilyttämistä ihmisten elinympäristöissä. ”Johtajien kokoukset ulos”, ehdotti eräs osallistujista käytännön keinoksi päättäjien herättelemiseksi.

Retken toteuttivat Maaseutupolitiikan ekosysteemipalvelut -verkosto, GreenCareLab-hanke, Ympäristötiedon foorumi sekä valtakunnallinen GreenCare-koordinaatiohanke.

Lisätietoja


Kati Pitkänen, kati.pitkanen@ymparisto.fi
Elina Vehmasto, elina.vehmasto@luke.fi
Kirsi-Marja Lonkila, kirsi-marja.lonkila@ymparistotiedonfoorumi.fi
Anne Korhonen, anne.korhonen@tts.fi


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä