Harvaan asuttu maaseutu (HAMA)

Harvaan asutun maaseudun (HAMA) verkosto on julkaissut Hama-pelin! Lue lisää alta.

Harvaan asuttu maaseutu kattaa 68 prosenttia koko maan pinta-alasta. Alueella on runsaasti potentiaalia, joka odottaa toteuttamista. Siellä sijaitsee valtaosa Suomen biotalouden raaka-aineista ja sieltä löytyy valmiiksi rakennettua infrastruktuuria.

Harvaan asutulla maaseudulla asuu alle kuusi prosenttia koko maan väestöstä. Mutta väestön vähenemisestä ja ikääntymisestä huolimatta alueella on osaavia aktiivisia kyläyhteisöjä ja ihmisiä. Vapaa-ajan asukkaat lisäävät alueen väestön määrää kausiluonteisesti ja siten parantavat myös palvelujen tarjontaa.

HAMA-verkosto toimii ainoana kokonaisvaltaisesti harvaan asuttua maaseutua tarkastelevana ja alueen erityiskysymyksiä edistävänä tahona Suomessa. 

Verkoston toiminnan strategisena tavoitteena on,
että harvaan asuttu maaseutu on hyvä yrittämisen,
asumisen ja vapaa-ajan vieton ympäristö. 

Verkoston toiminnan keskeisenä lähtökohtana on vuonna 2016 laajana verkostotyönä valmistunut Harvaan asuttu maaseutu - mahdollisuuksia täynnä. Harvaan asutun maaseudun kehittämisstrategia 2017-2020 (HAMA-strategia). Toiminta pohjautuu keskeisesti myös maaseutupoliittiseen kokonaisohjelmaan 2014-2020. Verkostotoiminnan tavoitteena on, että harvaan asuttu maaseutu on hyvä yrittämisen, asumisen  ja vapaa-ajan vietonympäristö. 

Verkoston vetovastuu on Kajaanin ammattikorkeakoulu Oy:llä. Mikäli organisaatiosi on kiinnostunut yhteistyöstä ja osallistumisesta HAMA-verkoston toimintaan älä epäröi, ota yhteyttä verkoston erityisasiantuntija Tarja Lukkariin tai kehittämisasiantuntija Veli-Matti Karppiseen. Yhteystiedot löydät alla. 


Löydä Hama-minäsi! – Hama-peli avaa arjen elämää harvaan asutulla maaseudulla

Hama-pelillä herätetään kiinnostusta ja tarjotaan rehellistä kuvaa elämästä ja työmahdollisuuksista harvaan asutulla maaseudulla. Pelillä halutaan vastata osaavan työvoiman saatavuuden haasteeseen, joka vaikuttaa alueen yritysten kasvumahdollisuuksiin. Pelin hamojen taustalla on 16 todellista harvaan asutun maaseudun asukasta, joiden tarinat kertovat elämästä, arjesta ja työstä alueella.

Hama-pelin on tuottanut Hama-verkosto ja sen on toteuttanut TJR Games Oy. Taustahenkilöiden haastattelut on toteuttanut ja tarinat on kirjottanut Maaseudun Tulevaisuus. Tarinat julkaistaan Maaseudun Tulevaisuus -nettisivuilla ja niihin pääsee pelin kautta.

Lue tiedote Hama-pelistä alta.

Peliä pääset pelaamaan klikkaamalla kuvaa alta.