Kansalaistoiminta ja hyvinvointi -verkosto (KAHVEE)

KAHVEE-verkosto toteuttaa Maaseutupoliittisen kokonaisohjelman 2014-2020 Osallisuus ja lähidemokratia sekä Asuminen ja palvelut -toimenpidekokonaisuuksia ja toimii osana Maaseutupolitiikan neuvostoa (MANE).

Keskeiset asiakokonaisuudet ovat:

  • sote-uudistukseen kytkeytyvät maaseutukysymykset ja maaseutuvaikutusten arviointi
  • rakenteellisen eriarvoisuuden haasteet, erityisesti palveluiden
     yhdenvertainen saatavuus
  • kansalaistoiminnan ja maaseudun aktiivisuuden vahvistaminen
  • edustuksellisen ja suoran demokratian edistäminen
Verkosto tuottaa tietoa kehittämistyön ja poliittisen päätöksenteon tueksi, sekä pyrkii myös itse
olemaan mukana asioiden kehittämis- ja valmistelutyössä. Työhön kuuluu nopea reagointi ajankohtaisiin asioihin ja tietotarpeisiin (lausunnot, politiikkasuositukset, työpajat, seminaarit, selvitykset) ja aktiivinen osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun verkoston asiakokonaisuuksiin liittyen.

Verkostohanketta toteuttavat yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitos (UEF/KTL), Suomen Kylät ry (SYTY) ja Suomen Kuntaliitto ry. Itä-Suomen yliopisto vastaa sote-uudistukseen sekä yhdenvertaisuuteen ja eriarvoisuuteen liittyvistä maaseutukysymyksistä. Suomen Kylät ry vastaa kansalaistoiminnan ja maaseudun aktiivisuuden vahvistamisesta ja Suomen Kuntaliitto edustuksellisen ja suoran demokratian edistämisestä.

Verkoston työtä tukee laaja-alainen asiantuntijaryhmä. Verkostohanketta hallinnoi UEF/KTL ja verkoston vastuullisena johtajana työskentelee Maarit Sireni.

Mikäli haluat tehdä yhteistyötä yllä mainittuihin asiakokonaisuuksiin liittyen, ota rohkeasti yhteyttä!

Verkoston erityisasiantuntijoiden yhteystiedot löytyvät alta. 

Ajankohtaisia bloginostoja

08.02.2019 Uutiset ja tiedotteet

Tarvitsemme paikalliset tarpeet, voimavarat ja mahdollisuudet tunnistavaa politiikkaa

Paikalliset tarpeet, voimavarat ja mahdollisuudet on nostettava kansallisen politiikan lähtökohdaksi. Maaseutupolitiikan neuvosto MANE peräänkuuluttaa tulevalta hallitukselta paikkaperustaista politiikkaa ja räätälöityjä ratkaisuja eri aluetyypeille esimerkiksi verotukseen sekä koulutus- ja palveluratkaisuihin. Elinvoimaista Suomea kehitetään kestävästi ja kokonaisuutena, MANE linjaa tavoitteissaan seuraavalle hallituskaudelle.

23.01.2019 Uutiset ja tiedotteet

Harvaan asutun maaseudun kyläkauppatuki etenee – ministeriön esitys lausuntokierrokselle

Maa- ja metsätalousministeriössä valmisteltu Kyläkaupat monipalvelukeskuksina –kokeiluhanke etenee lausuntokierrokselle. Kokeilulla haetaan uutta tapaa turvata ja myös kehittää kaupallisten palveluiden saatavuutta harvaan asutulla maaseudulla. Arvioiden mukaan noin sata kyläkauppaa täyttää asetusluonnoksessa määrätyt kriteerit.

11.02.2019 Blogit

Kyläkoulua kaivaten

Istun eka- ja tokaluokkalaisten tytärteni koulun joulujuhlassa. Se oli oman kyläkouluni vuoden kohokohta, ohjelmaa oli hiottu viikkokausia ja jumppasali täyttyi jännityksestä kun vanhemmat asettuivat yleisöksi. Harmi vain että tämän keskuskoulun jalkapallokentän kokoisen jumppasalin perältä en näe lavalle asti. Molemmat tyttäreni esiintyvät minuutin jaksonsa, mutta tältä etäisyydeltä en pysty tunnistamaan heitä, vaikka istun toiseksi etummaisessa vanhempien rivissä.

04.02.2019 Blogit

EU takaa yhteiskunnallisten yritysten lainariskejä

Komissio ja Euroopan investointirahasto pyrkivät helpottamaan yhteiskunnallisten yritysten lainansaantia. Viime vuonna Suomeen rantautui Euroopan investointirahaston yhteiskunnallisten yritysten takausmekanismi(EaSI). Se luo mahdollisuuksia myös pienille yhteiskunnallisille yrityksille.

25.01.2019 Blogit

Yhteisöllisyys voimavaraksi sekä maaseudulla että kaupungeissa – viesti maakuntiin ja ministeriöihin

Yhteisölähtöisen paikallisen kehittämisen innovaatioleirillä syntyi vahva viesti tulevien EU-ohjelmien valmistelijoille ministeriöihin ja maakuntiin. Yhteisöllisyys on voimavara, jota ohjelmilla ja kehittämisvälineillä voidaan tukea sekä kylissä että kaupunginosissa. Leirin raportti on nyt valmistunut. Nyt on juuri oikea aika ottaa erilaiset yhteisöt mukaan tasaveroisiksi toimijoiksi valmisteluun niin maakunnissa kuin kansallisesti.