Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
7.1.2015 9.29

Etäyhteydet säästävät aikaa ja rahaa

Tarja Lukkari

Suomi on pitkien etäisyyksien maa. Monet kokoukset, tapahtumat, seminaarit yms. ovat keskittyneet kehäkolmosen sisäpuolelle. Täältä 600 km:n päästä onneksi monet tilaisuudet voi hoitaa etäyhteyksiä hyödyntäen.
Jos joutuu matkustamaan, se maksaa. Lentolippujen hinnat nousevat mitä lähempänä matkapäivä on – hintahaitari 49 € - 450 €. Junamatka kestää noin 6 h, yöjuna on monen mutkan takana ja viime aikaisten kokemuksien mukaan junat ovat lähes aina myöhässä. Halpa bussi – Onnibussi – kulkee vain tiettyinä päivinä ja matka-aika on pitkä.

On osattava käyttää erilaisia etäyhteysohjelmia

Teoriassa kaikki onnistuu hyvin, mutta kullakin taholla on omat järjestelmänsä: ministeriöt eivät käytä tietoturvallisuuteen vedoten Skypeä – ohjelmaa, joka toimii varsin luotettavasti. Sen sijaan käytetään Lynciä, Adobe Connect Pro:ta, VideoVisitia ja erilaisia videoneuvottelujärjestelmiä. Minä, tietotekniikan peruskäyttäjä, yritän selvitä mitä erilaisempien järjestelmien kanssa. HelpDeskistä kuuluu aina välillä syviä huokauksia, kun yritän heidän neuvojensa avulla saada järjestelmät toimimaan. Uskomaton kyllä – useimmiten jopa onnistun.

Kaipaan kuitenkin niitä 15 vuoden takaisia yksinkertaisia laitteita, joita eivät palomuurit ja virustorjunta ohjelma suojanneet yhtä hyvin. Silloin yhteydet onnistuivat sujuvasti jopa omin avuin eri kylille ja aina Itävaltaan saakka. Tulkkia tosin tarvittiin yhteisen kielen löytämiseksi.

Etäkokoukset vaativat jämäkkyyttä

Perusvaatimus etäneuvottelun onnistumiseen on toimiva yhteys. Monesti ei kuitenkaan huomata sitä, että yhtä tärkeää on kaiuttimen, mikrofonin ja kameran oikea asettelu. Samoin tilaisuuden puheenjohtajan rooli on merkittävä:
  • pitäisi huolehtia etukäteismateriaaleista
  • kokouksen jämäkästä etenemisestä
  • siitä, että yksi kerrallaan puhuu
  • siitä, että etäyhteyden päässä olijat huomioon sekä
  • siitä, että kertaa selkeästi mitä sovittiin.
Etäyhteyden päässä olijoiden täytyy taas muistaa pitää oma mikrofoni suljettuna, ettei ääni kierrä ja uskaltaa rohkeasti ottaa oma puheenvuoro tarvittaessa.

Etäyhteydet nykypäivää ja tulevaisuutta

Onnistuneen etäkokouksen jälkeen voi olla tyytyväinen. Aikaa meni vain 2 tuntia koko päivän asemasta ja asiat tulivat hoidettua. Rahaakin säästyi matkakustannusten verran.

Ratkaisevatko etäyhteydet kokonaan pitkien etäisyyksien ongelmaa? Kun on ennestään tuttu porukka, etäyhteydet ovat mainio väline – usein ei edes huomaa olevansa etäyhteyden päässä. Entuudestaan tuntemattomien  kanssa kannattaa kuitenkin tavata ainakin kerran kasvokkain luottamuksen synnyttämiseksi. Jo ilmastomuutosten muutosten vähentämisen ja fossiilisten polttoaineiden säästämisen vuoksi etäyhteydet ovat nykypäivää ja tulevaisuutta.

Tarja Lukkari

Tarja Lukkarin työnantaja on Kajaanin ammattikorkeakoulu ja hän toimii YTR:n Harvaan asutun maaseudun verkoston erityisasiantuntijana sekä Kainuun kyläteemaohjelman koordinaattorina. Hän on viettänyt suurimman osan elämästään maaseudulla ja arvostaa maaseudun rauhaa, luontoa, väljyyttä ja siellä asuvia ihmisiä. Elinvoimainen maaseutu on hänelle tärkeä asia.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi