Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
17.11.2016 12.00

Etelä-Pohjanmaalla etsitään uusia ideoita ruokajärjestelmien kehittämiseen

Aapo Jumppanen

Nuorissa on tulevaisuus, näin uskotaan meillä Seinäjoella kun kaikkien aikojen ensimmäinen AB Challenge-ideakilpailu avattiin viime viikolla. Korkeakouluopiskelijoille suunnatussa kisassa tavoitteena on luoda uutta liiketoimintaa agrobiotalouteen sekä edistää alan yritysten syntyä. 

Kilpailu korkeakouluopiskelijoille

Silloin kun itse opiskelin yliopistossa reilut 10 vuotta sitten, en juurikaan törmännyt erilaisiin opiskelijoille suunnattuihin liikeidea-kilpailuihin. Onnekkaimmat saivat gradunsa tekemisestä palkkaa, ja muutamat työllistyivät oman alansa töihin jo opiskeluaikanaan. Yrittämisestä ei tuohon aikaan opinnoissa ihmeemmin puhuttu. Muutamia ainelaitoksemme opiskelijoita oli mukana osuuskunnassa, joka myi viestintäpalveluita. Näin jälkikäteen ajatellen olivat aika rohkeita ja ennakkoluulottomia tyyppejä. 

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Yrittäjyyttä tuodaan esille päiväkodista pitäen, korkeakouluista puhumattakaan. Esimerkiksi elintarvikealaa tavalla tai toisella sivuavia opiskelijoille avoimia kilpailuja AB Challenge mukaan lukien järjestetään tänä syksynä yhdeksän kappaletta ympäri Suomen. 

Kun tarjontaa on näin paljon, niin miksi sitten opiskelijoiden kannattaisi suunnata ideoineen juuri Seinäjoen kilpailuun? Tietenkin siksi, että kilpailussamme hyväksytään sekä uuteen liiketoimintaan, että olemassa olevien yritysten toiminnan kehittämiseen tähtäävät ideat. Heti ei tarvitse olla omaa yritystä perustamassa, pelkkä hyvä idea riittää. Mutta jos haluaa oman yrityksen Etelä-Pohjanmaalle perustaa, niin tukea kyllä löytyy.

Kilpailun aikana tarjoutuu hyviä mahdollisuuksia kehittää omaa liikeideaa eteenpäin valmiiseen tuotteeseen tai palveluun asti. Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa voi osallistua neljään idean sparraustilaisuuteen, jossa saa vinkkejä alan ammattilaisilta. Toiselle kierrokselle päässeet tiimit voivat puolestaan hyödyntää esimerkiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun laboratoriotiloja tuotekehitykseen ja testaamiseen. Apua tarjoavat myös Into Seinäjoki Oy, Seinäjoen yliopistokeskus sekä Luonnonvarakeskus. Mukavankokoisia rahapalkintoja on myös tarjolla: Voittajalle yhteensä 7 000 euroa ja toiseksi ja kolmanneksi tulleille joukkueille 2 000 euroa molemmille. 

Mitä on agrobiotalous?

Agrobiotaloudella tarkoitetaan ruokajärjestelmiin liittyviä tuote- ja palveluratkaisuja aina alkutuotannosta jalostukseen ja kuluttajille saakka. Se on liiketoimintaa, jonka avulla maatalouden raaka-aineista syntyy kaupallisia, käytettäviä tai syötäviä tuotteita ja palveluita. Logistiikka- ja tuotantoteknologia, agroteknologia sekä digitaaliset ratkaisut ovat myös merkittävä osa nykypäivän ruokajärjestelmiä.  
Kilpailu on avoin kaikkien alojen perus- ja jatko-opiskelijoille. Uskomme, että uutta luovia ratkaisuja syntyy parhaiten eri tieteenalojen raja-aitoja kaatamalla. 

Tule mukaan luomaan lisäarvoa ja uusia ratkaisuja pellosta pöytään -ketjuun osallistumalla AB Challengeen!

Lisätiedot: http://www.abseinajoki.com/abchallenge 

Aapo Jumppanen

Kirjoittaja toimii tutkijana Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa sekä AB Challenge-kilpailua järjestävän Agrobiotalous Seinäjoki-hankkeen projektiryhmän jäsenenä. Jumppanen on myös Maaseudun uusi aika – lehden päätoimittaja. Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi