Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
7.10.2015 12.05

Ihanaa vertaisihmettelyä

Reeta Rönkkö

Harvoin sitä saa työaikana pohtia mille puolukka tuoksuu, miksi kunnantalo on ruma rakennus tai mihin lempipaikkaan haluaisin muutkin tutustuttaa. Viime aikoina olen saanut. Eikä sitä ole tarvinnut tehdä yksin, vaan olen päässyt miettimään näitä asioita yhdessä muiden kanssa.

Potkua pilotista

Aloitimme ympäristöluotsitoiminnan sisällön ja toimintamallin kehittämisen Maaseudun Sivistysliiton työntekijöiden yhteistyönä keväällä 2013. Ympäristöluotsauksen idea oli syntynyt metsäaiheisen valokuvanäyttelyn innoittamana Jyväskylän taidemuseolla ja nyt asian eteenpäin vieminen oli annettu meidän käsiimme. Ihana innostus!

Ensimmäinen pilottikoulutus järjestettiin Kuopiossa. Yhdeksän eri-ikäistä ja eri tavoin ympäristöstä kiinnostunutta ihmistä ryhtyi yhdessä etsimään uusia näkökulmia lähiympäristöön. Aiheisiin paneutumista, yhteisiä keskusteluja ja tiedon jakamista. Mitä kannattaa nähdä ja näyttää muillekin, missä ovat lähialueen epäpaikat ja hylättyjen takapihojen aarteet, voiko hakkuuaukko olla kaunis ja saako kuka vain tehdä ympäristötaidetta? Tähtitaivas Kallaveden yllä tyynenä lokakuun iltana melkein keskellä kaupunkia mutta silti täysin erämaassa. Moni ihana asia löytyy melkein takapihalta, mutta tarvitaan joku joka ottaa mukaan ja innostaa. 

Toiminta laajenee

Ensimmäisestä koulutuksesta saatiin hyvää palautetta ja siitä tietenkin innostuttiin kehittämään lisää. Uusia paikkakuntia, lisää kouluttajia, erilaisia osallistujia. Toisella paikkakunnalla painotetaan kulttuuriympäristöä tai teollista perintöä, toisella taas mennään metsään ja mietitään ympäristöasioihin vaikuttamista.

Koulutuksissa tärkeintä on se, että yhdessä pohditaan miten ottaisin tämän teeman huomioon omissa luotsauksissani. Miten kerron jokamiehenoikeuksista maahanmuuttajille, miten saan porukan innostumaan yhteisestä yrttimaasta taloyhtiön takapihalle tai miten pohdin hiilijalanjälkeä päiväkotilasten kanssa.

Ympäristöluotsitoiminnan kehittäminen on ollut opettavainen matka myös kouluttajalle. Olen päässyt tutustumaan moniin ennen näkemättömiin paikkoihin ja aiheisiin. Varsinkin alussa oli usein sellainen olo, että mitä minä osaan antaa näille todella monipuolisesti ympäristöasioihin perehtyneille osallistujille? Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, mitä kukin osallistuja tai kouluttaja tietää, vaan se että kaikki ovat valmiita katsomaan asioita uudesta näkökulmasta. Ja se, että osallistujilla heräisi innostus ottaa muutkin mukaan omille löytöretkilleen lähiympäristöön.

Haluaisitko sinä olla ympäristöluotsi?

Reeta Rönkkö


Reeta on kyläkehittäjä ja ympäristöluotsikouluttaja Maaseudun Sivistysliiton Itä-Suomen aluekeskuksessa. Hän harrastaa monipuolista luonnossa liikkumista, kotiseututyötä sekä yhdistys- ja kylätoimintaa.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi