Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
16.5.2016 12.00

Jakamistaloudesta ja viljelystä

Leena Erälinna

Jakamistalous rynnii vauhdilla Suomen markkinoille, tuttuja ovat jo Airbnb- ja Uber-palvelut. Nyt se on valtaamassa myös maataloutta. Omenapuun voi jo jakaa, vihanneksia viljellä tai kesäpossun kasvattaa yhdessä muiden kanssa.

Kuluttajien tarpeesta syntynyt malli

Herttoniemen Ruokaosuuskunta perusti Suomen ensimmäisen Common Supported Agriculture -mallin mukaisen kumppanuusmaatilan Vantaalle jo kuusi vuotta sitten. Se syntyi kuluttajien tarpeesta, kuten muutkin jakamistalouden mallit. Haluttiin tietää missä ruoka kasvaa ja kuka sen kasvattaa. Ekologinen kestävyys onkin yhä tärkeämpi arvo kuluttajille - ei ole ihan sama, mitä omaan tai jälkeläisten suuhun laitetaan.

Kaikilla ei ole enää tarve omistaa tai tehdä kaikkea itse. Auton, pellon puutarhureineen tai porsaan hoitajineen voi jakaa toisten kanssa. Harvalla on rahaa, tai varsinkaan aikaa, yksin hoitaa maata, kasvattaa kesäpossua tai investoida puutarhaan. Kumppanuusmaatalous tarjoaa tähän niin taloudellisesti kuin ajallisestikin kestävän ratkaisun.

Sormet mullassa -elämyksiä ja tietoa viljelystä

Ihmisellä on kaipuu saada kokea konkreettisia sormet mullassa -elämyksiä. Aina parempi, kun sen voi kokea yhdessä silloin, kun se itselleen sopii. Ihmisten tapaaminen ja kohtaaminen on hyvää vastapainoa yksinäiselle, hektiselle päätetyölle. Yhteisöllisyys, yhteinen intressi ja ajan jakaminen toistensa kanssa luo sosiaalista kestävyyttä.

Kumppanuusmaatalous voi tuoda helpotusta maatalouden ahdinkoon, ainakin kasvukeskusten läheisyydessä. Mallin avulla viljelijä voi jakaa pääomainvestointeja, markkinointiriskiä ja myydä tarvitsijoille omaa osaamistaan. Kumppanuusmaatalouden avulla voidaan kasvattaa ruoan ja sen tuotannon arvostusta, kun tiedetään kuinka paljon työtä ruoan eteen pitää tehdä. Ruoka ja sen tuotanto on paljon muutakin kuin ravintoa.

Tutustu kumppanuusmaatalouteen

Kumppanuusmaatalouteen ja sen mahdollisuuksiin on mahdollista tutustua torstaina 16.6.16 Vantaalla Herttoniemen Ruokaosuuskunnan Omalla Pellolla. Pellon pientareella ovat kaupunkiviljelyä kommentoimassa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri ja ympäristöneuvos Sauli Rouhinen Helsingistä sekä SLC:n asiamies Rikard Korkman ja Luke:n vanhempi tutkija Jaana Kotro.

Ilmoittautuminen 6.6.2016 mennessä.
Tilaisuus on osa MMM:n ruokaa ja luonnonvaroja rahoittamaan Lyhyet läheiset ketjut- lähiruoka ja sosiaalinen pääoma -hanketta.

Leena Erälinna

Kirjoittaja on MMT, agronomi ja toimii projektipäällikkönä Turun yliopiston Brahea-keskuksessa.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi