Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
31.3.2015 11.28

Jokaiselle maaseudun asukkaalle kulttuuria 30 eurolla

Heli Talvitie

Sinä maaseudun asukas sait vuosina 2007–2013 käyttöösi ainakin 30 eurolla erilaisia kulttuuripalveluja ja kulttuuritoimintaa. Mikä on niistä on ollut sinulle mieluisin: käsityö, tapahtumat, musiikki, kulttuuriperintö, elokuva, vai kulttuuriset hyvinvointipalvelut?   

Kulttuurin kehittäminen on merkittävä osa maaseudun kehittämistä

Näitä ja monia muita kulttuurin osa-alueita kehitettiin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa vuosina 2007–2013, hankkeita tehtiin yli tuhat ja rahaa hankkeisiin sidottiin reilu 71,5 miljoonaa euroa.  Kulttuurin kehittäminen on ollut merkittävä osa maaseudun kehittämistä ja maaseudun kulttuurin kehittäminen on merkittävää kulttuuripoliittisesti. Tiedot käyvät ilmi Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän elämänlaatuverkoston, opetus- ja kulttuuriministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteistyönä toteuttamasta selvitystyöstä ”Kulttuurin kehittäminen maaseudulla”.

Mihin suunnataan seuraavat kehittämispanokset

Tälläkin ohjelmakaudella (2014–2020) Manner-Suomen maaseutuohjelmasta on mahdollista toteuttaa maaseudun kulttuurin kehittämishankkeita. Digitaalisuus ja liikkuvat palvelut ovat uusina kulttuurin tuottamisen tapoina mukana. Luovan talouden kehittäminen nousee muutamalla Leader-ryhmällä osaksi elinkeinojen kehittämistä.  Kulttuuriperintö, harrastusmahdollisuudet ja yhteiset tekemisen tilat ovat kestosuosikkeja ohjelmakausista riippumatta. Rahoitukselliset edellytykset ovat jopa paremmat kuin viime ohjelmakaudella.

Joko päätit mikä on se sinulle mieluisin kulttuurin muoto?  Hyvä.  Käy rohkeasti kehittämään asiaa yhteisösi kanssa.  

Ravistettava ennen käyttöä 

Maaseudun kulttuurihankkeissa on hienoa niiden lukumäärä ja se miten hankkeet ovat vaikuttaneet lukuisiin ihmisiin.  Huonoa on kuitenkin, se että toteutetuissa hankkeissa sekä nykyisissä kehittämissuunnitelmissa vähän varmistellaan, tehdään niin kuin aina ennenkin on tehty.  Maaseudulla kulttuuri on vahvaa se kestää uudenlaiset tulkinta- ja tuotantotavat. Pieni ravistelu on hyvästä. Se vapauttaa luovuuden, ei vaan kulttuuritoimintaan, vaan kaikkeen toimintaan. 

Ihanaa, jos sinun maaseudun kulttuurin kehittämishankkeesta tulisi sanomista ”että ne nyt tuollaista…”.  

Mainittu julkaisu on saatavilla sähköisenä:
Kulttuurin kehittäminen maaseudulla. Kulttuurihankkeet Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa kaudella 2007–2013. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2015:12

Heli Talvitie 

Kirjoittaja toimii Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän elämänlaatuverkoston asiantuntijana sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurisihteerinä sekä työntää oman lusikkansa kulttuurisoppaan yhdistystoiminnan kautta.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi