Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
6.4.2017 12.00

Kiinan maaseutureformi etsii kumppaneita Suomesta ja Euroopasta

Petri Rinne

Maaliskuisen Kiinan matkamme tavoitteena oli selvittää bottom-up-maaseutukehittämisen suomalaiset ja eurooppalaiset yhteistyömahdollisuudet Kiinassa.

Alueemme Leader-ryhmän Joutsenten reitin lisäksi edustin matkalla EU:n Leader-ryhmien kattojärjestöä ELARDia sen puheenjohtajiston mandaatilla sekä toimin delegaatiomme johtajana. Kahdeksan hengen delegaatiossamme oli mukana myös kv-maaseutumatkailuhankkeen edustajina Leader Podlaskie Pohjois-Puolasta, Leader Hiiumaa Virosta sekä Leader Karhuseutu Suomesta. Sichuanissa mukaan liittyi Hämeen ammattikorkeakoulun ja metsäalalla toimivan Risutec Oy:n edustus.

Maaseudun kehittämiseen ja innovaatiotoimintaan 300 miljardia dollaria

Matkan kiinalainen valtionhallinnon kutsujaorganisaatio SAFEA vastaa maan kansainvälisestä asiantuntijavaihdosta, sen kutsumana on Kiinassa parhaillaan 950 000 ulkomaista asiantuntijaa maataloudesta teknologiateollisuuteen. Seuraavien vuosien aikana SAFEA käyttää 300 miljardia dollaria Kiinan maaseudun kehittämisen ja innovaatiotoiminnan edistämiseen. SAFEAn tunnetuksi tekeminen ja toiminnan edistäminen on myös maassamme vierailleen presidentti Xi Jinpingin valtiovierailujen kestoaiheita.

SAFEA (http://en.safea.gov.cn/) on perustettu puhemies Mao Zedongin aloitteesta Kiinan osaamisen ja talouden kehittämiseksi. Aluksi asiantuntijat tulivat Neuvostoliitosta, mutta Kiinan avautumisen jälkeen tärkeään rooliin nousivat saksalaisen autoteollisuuden (Volkswagen) asiantuntijat. Yhteistyö Saksan kanssa pohjusti myös hyvät kauppasuhteet maahan. Nykyisin SAFEAn kutsumat asiantuntijat tulevat ympäri maailmaa. Kutsut perustuvat keskushallinnon lisäksi myös maan 30 provinssin esittämiin tarpeisiin. Suomalaisesimerkkinä kutsutusta asiantuntijasta mainittiin Aalto-yliopiston entinen rehtori Yrjö Sotamaa, joka toimii vierailevana professorina arvostetussa Tongjin yliopistossa Shanghaissa.

Kiinan kiinnostus Leader-mallista tarjoaa uusia mahdollisuuksia Suomelle

Tapaamisessa SAFEAn pääjohtaja Xia Bingin kanssa kerroin suomalaisesta ja eurooppalaisesta bottom-up-maaseutukehittämisestä, sen historiasta ja kasvusta 1990-luvun alun pilottivaiheesta nykypäivän valtavirtaistamiseen ja levittämiseen uusille politiikkalohkoille. Euroopassa toimii noin 2500 Leader-ryhmää sosioekonomisesti hyvin erilaisilla alueilla, mikä on Kiinankin kokoisen maan näkökulmasta kiinnostava mittakaava ja yhteistyömahdollisuus. Kerroin myös toimintatavan levittämisestä Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan ja Venäjälle, ja toivoin yhteistyön avautuvan myös Kiinan maaseutualueiden kanssa.

Xia Bing totesi sekä SAFEAn että Leader-metodin vahvuutena olevan poikkihallinnollisen toimintatavan: Kiinan maaseudulla on alkutuotannon lisäksi myös jatkojalostusta ja teollisuutta, joiden kehittämiseen halutaan panostaa. Myös Kiinan maaseutumatkailuun tullaan lähivuosina panostamaan merkittävästi. Xia Bing kertoi SAFEAn olevan kiinnostunut Leader-pilottihankkeen käynnistämisestä sekä asiantuntijavaihdosta Euroopan kanssa. Kävi ilmi että SAFEA oli miettinyt jo pilottialueenkin ennalta. Yhteistyön laajentamisen alustana voisi toimia perustettava ”Chinese-EU Rural Friendship Association”, jonka ylätasolla olisi mukana poliittinen edustus ja alatasolla käytännön toimeenpano.

2,7 miljoonan kylän ja 1,4 miljardin asukkaan Kiina tarjoaa Suomen ja EU:n maaseutualueille monien mahdollisuuksien uuden yhteistyösuunnan. Yhteistyösopimus SAFEAn kanssa valmistellaan ja allekirjoitetaan kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Petri Rinne

Kirjoittaja toimii Maaseutupolitiikan neuvoston apulaispääsihteerinä, Suomen Kylätoiminta ry:n puheenjohtajana, Joutenten Reitti ry:n toiminnanjohtajana ja paikallisen kehittämisen edistäjänä niin Suomessa kuin maailmalla. 

 

Petri Leader Kiina
Tapaaminen Safean johdon kanssa Pekingissä


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi