Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
2.9.2016 9.00

Kotikansainvälistymistä ja kylien bisneskeissejä AirBnB-majoittajana

Petri Rinne

Vuosi sitten vinttikamarissamme asustanut amerikkalainen työharjoittelijamme houkutteli minut kokeilemaan huonevuokrausta AirBnB:n kautta. Suomalaisen maaseudun vahvuus, ylimääräinen tila, voitaisiin ottaa hyötykäyttöön ja samalla varmistaa jatkuva monikulttuurisuuskasvatus ja kielikylpy jälkikasvullemme.

Saksalaista pizzaa ja eteläkorealainen kiitospäiväjuhla

Loppukesän aamuna ennen töihin lähtöä kävin räpsimässä kuvia vanhasta hirsitalostamme ja tuuppasin ne nettiin – Hämeenkyrön ensimmäinen AirBnB-paikka oli syntynyt. Samana iltana joku saksalainen halusi meille asumaan. Klikkasin ”hyväksy” ja pian hän leipoi keittiössämme erittäin herkullista pizzaa koko porukalle. Ja siivosi jälkensä niin perusteellisesti että kotimme oli paljon puhtaampi hänen lähtiessään kuin hänen tullessaan.

Omat perhemajoituskokemukseni ulkomailla tulvahtivat mieleen. Sosiaalisella tuulella on hauska rupatella isäntäperheen kanssa, seurata kuinka lapset kommunikoivat kielimuurin yli ja tarkkailla arjen pieniä kulttuurisia eroja kuten tanskalaista juustohöylää. Epäsosiaalisella tuulella voi tyytyä murahtelemaan, vetää huoneen ovi perässään kiinni ja pönkittää kaurismäkeläistä Suomi-imagoa.

Seuraavaksi talon valtasivat eteläkorealaiset kiitospäivän juhlijat. Tampereelta ei kuulemma löytynyt riittävän tilavaa AirBnB-paikkaa, joten viiden kilometrin kävely lähimmältä bussipysäkiltä maalaismaisemissa oli ihan ok. Myös marraskuinen ensilumi jäi mieleen, kun vieraamme Intiasta ja Malesiasta kiskoivat tyttäriämme pulkalla ympäri Mahnalanharjua.

Jakamistaloudesta potkua kylille

”Jakamistalous on tullut jäädäkseen”, kirjoittaa Johannes Kangas Talouselämä-lehdessä. ”Jakamistaloudessa pienikin pärjää, se tuo työtä, osaamista ja hyvinvointia. Voi vain arvailla sitä bruttokansantuotteen lisäystä, mikä syntyisi jos kaikki Suomen asunnot, kakkosasunnot, lomamökit ja mummolat saataisiin täyteen ihmisiä niinä aikoina kun emme niitä itse tarvitse.”

Oma huonevuokraustoimintani on rahallisesti pientä, alle alv-rajan jäävää (kuten huonevuokraus yleensäkin, jonka tulot ilmoitetaan verotuksessa vuokratuloina) - mutta muilla arvoilla mitattuna perheellemme suurta. ”Jakamistalous on yhteisöllinen vastavoima yksilöllisyydelle, materialismille ja itsekkyydelle”, väittää Kangaskin artikkelissaan. Yhteenlaskettuna tulovaikutukset maamme 4 200 kylässä voivat kuitenkin kasvaa huomattaviksi, sillä majoitusvuorokausien lukumäärällä mitattuna AirBnB on jo nyt maailman suurin hotelliketju.

Kylään lisää vientituloa

Omat vieraani ovat olleet yli 90-prosenttisesti ulkomaalaisia, joiden Hämeenkyrössä käyttämä raha lasketaan vientituloksi – myös kylän suoramyyntitiloille, kesäkahviloille, kalastusoppaille ja muille palveluntarjoajille, jotka ovat jo huomanneet asiakaskuntansa kansainvälistyneen. Mökki- ja muiden majoitusyrittäjien kanssa pienimuotoinen huonevuokraus tuskin kilpailee: päinvastoin tulijat etsivät juuri yhteisöllistä majoitusta ja löytävät kylämme 190 maassa toimivan AirBnB-verkoston ansiosta. Monipuolinen matkailutarjonta luo myös uutta kysyntää kaikkien alalla toimivien iloksi.

Vahinkojen varalta AirBnB:llä on vastuuvakuutus, mutta tervettä järkeä kannattaa silti käyttää varauspyyntöjen hyväksymisessä – esim. opiskelijoiden bileporukat voi järjestelmällisesti hylätä jos siltä tuntuu. Tulijoiden taustat ja suositukset on airbnb.fi-verkostossa helppo selvittää. Maailman kahdesta miljoonasta AirBnB-paikasta vasta 3 000 on Suomessa ja pääosin kaupungeissa – Ruotsissa paikkoja on 11 000 ja Norjassa 9 000. AirBnb ei suinkaan ole ainut globaali huonevuokraustoimija vaan samantyyppisiä verkostoja on muitakin, mm. Homeshare.

Petri Rinne

Kirjoittaja on Suomen kylätoiminta, SYTY, ry:n puheenjohtaja, LEADER Joutsenten reitin toiminnanjohtaja sekä innokas matkailija.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi