Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
9.11.2015 12.00

Kuntakeskustojen ilmeen piristämiseen on keinoja

Kaisa Savela

Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa on jo vuodesta 1999 lähtien kiinnitetty huomiota kaupunki- ja kuntakeskustojen vetovoimaan. Tulokset näkyvät eri puolilla maakuntaa viihtyisämpinä keskusta-alueina sekä lisääntyneinä tapahtumina ja yhteistyönä.Välitilat, epäpaikat 

Jokainen osaa sanoa oman kotikuntansa ydinkeskustasta paikan, joka on epämiellyttävä, epäviihtyisä, joskus jopa ruma. Kiinnittämällä huomion näihin välitiloihin, epäpaikkoihin sekä tekemällä niihin muutoksia, voidaan lisätä huomattavasti viihtyisyyttä ja turvallisuuden tuntua keskusta-alueella. 

Muun muassa tällaiset paikat ovat ollet kohteena Kaapo eli kaupunki- ja kuntakeskustat pohjoisessa -hankkeessa. Kuntien keskustoissa on suunniteltu torialueita, katualueita, yksittäisiä rakennuksia tai kortteleita. Suunnittelulla on saatu toteutettua vihreämpää ja viihtyisämpää ympäristöä.

Pohjois-Pohjanmaan liiton kumppanina tässä keskustojen elävöittämistyössä on ollut varsinaisten kuntien lisäksi Oulun yliopiston arkkitehtuurin osasto. Fyysisen ympäristön suunnittelua on asiantuntijaohjauksen lisäksi ohjanneet kunnittaiset työryhmät, joista myös suunnittelutarpeet ovat nousseet. 

Paikallisuus onkin tärkeä osa kuntakeskustojen suunnittelua. Hanke ja sitä edeltänyt pitkäaikainen yhteistyö tuovat hienolla tavalla esille sen, mitä eri toimijoiden yhteistyöllä voidaan saada aikaan.

Jo pienillä summilla ja teoilla näkyviä tuloksia

Kuntien keskustat ovat käyntikortteja; ensivaikutelma, joka jää kunnasta mieleen. Sen vuoksi niihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Jo pienillä ratkaisuilla saadaan vetovoimaa lisättyä, kuten valaisemalla kauniita rakennuksia tai puita. 

Monissa kunnissa on päädytty keskuskadun parantamiseen kävely- ja pyöräily-ystävällisemmiksi. Niissä on lisätty vihreyttä ja kiveystä sekä rakennettu erilaisia kohtaamispaikkoja. Nämä kohtaamispaikat mahdollistavat torikaupan lisäksi tapahtumien toteuttamisen keskustoissa. Kiinnostavat tapahtumat keräävät ihmisiä, mikä tuo elävyyttä keskustoihin ja piristää alueen palveluyritysten toimintaa. 

Jos haluat nähdä käytännössä tehtyjä parannuksia, kannattaa suunnata hankekuntiin. Näitä ovat Liminka (torialue), Merijärvi (aittatori), Pyhäjärvi (pääkatu torialueineen ), Raahe (Härkätorin puisto tapahtumatoriksi), Ylivieska (myllyaukio tapahtumatoriksi) sekä Taivalkoski (keskuskatu). Ideoita voi hyödyntää myös kylien ilmeen parantamisessa.

Kuvamateriaalia ja lisätietoja hankkeesta 

Kaisa Savela

Kirjoittaja työskentelee projektikoordinaattorina Pohjois-Pohjanmaan liitossa. Pohjanmaan peltoaukeiden läpi menevillä automatkoillaan hän miettii, miksei näille avarille tienvarsille laiteta enemmän taidetta esille rytmittämään ja virkistämään matkantekoa.Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi