Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
7.3.2016 10.00

Maailma on tehty meitä varten

Anne Ristioja

Biotaloudesta odotetaan uutta, vahvan kansainvälisen kasvun veturia Suomen kouristelevaan talouteen. Puhtaat, villinä kasvavat ja parhaimmassa tapauksessa luomusertifioidut luonnontuotteet kannattaa nostaa  elintarvikevientimme kärjeksi. Luonnontuotteita, lähinnä marjoja ja sieniä, on Suomesta viety ulkomaille jo vuosia ja hyvä niin, mutta tavoitteiden tulisi olla korkeammalla. Kulunutta slogania lainaten: meidän pitää pystyä parempaan!

Raaka-aineviennissä kilpailu on raakaa ja lähes aina löytyy maa, josta vastaavaa tuotetta saa halvemmalla. Kauppa syntyy raaka-ainemyynnissäkin pohjoisilla vahvuuksilla, mutta emmekö osaisi tehdä myös  jalosteita, joissa samoilla argumenteilla saisimme enemmän työtä ja tuloa Suomeen?  

Terveisiä maailman suurimmasta luomutapahtumasta

Kävin helmikuussa Saksassa Biofach-messuilla. Biofach on maailman johtava luomumessutapahtuma, joka on suunnattu ammattilaisille. Väkeä lappoi paikalle liki 50 000 ja näytteilleasettajia oli niitäkin yli parituhatta. Olin vaikuttunut: meillä luomu on vielä marginaalissa, mutta Euroopan sydämessä jo valtavirtaa. Messuilla oli myös Suomen osasto Food from Finland -teeman alla. Ilahduin, että Suomen osastolla luomuluonnontuotteet oli nostettu näyttävästi framille; Hyvä Kiantama, Kaskein Marja ja Vavesaaren tila!

Muut Euroopan maat olivat brändänneet superfoodeja Etelä-Amerikasta, Afrikasta ja Aasiasta, mutta meillä oli esiteltävänä oman maamme luonnon aarteita!  Kun monilla muilla tuotteet olivat viljeltyjä, meillä oli tarjolla tuotteita villistä luonnosta – ja vau – LUOMUNA!  Wild and organic! Vielä kun kertoisimme koko maailmalle, että meillä on muuten se maailman suurin luonnontuotteiden luomukeruualue!  Ja hehtaareja huikean paljon enemmän ( 11,6 miljoonaa) kuin kakkosena tulevalla Sambialla, jolla ala on vain puolet tästä.

Mikä luomuluonnontuote?

Luomuluonnontuotteet ovat luonnontuotteita, jotka on kerätty luomusertifioidusta metsästä tai esimerkiksi luonnonniityltä. Periaate on sama kuin viljellyssä luomussa: alueella ei ole kolmeen vuoteen käytetty kemiallisia lannoitteita tai kemiallisia torjunta-aineita.

Suomessa on se hyvä puoli, että torjunta-aineiden käyttö metsissä on onneksi hyvin vähäistä. Metsälannoitusta tehdään, mutta toivon mukaan jatkossa yhä enemmän tuhkalla, jolloin se ei rajaa luomukäyttöä. Suomalaisille on itsestään selvää, että metsistä kerättävät marjat ovat puhtaita ja luonnonmukaisia, markkinoinnissa luomumerkki todentaa saman ulkomaiselle ostajalle.

Sertifikaatit ovat muutoinkin ulkomaankaupassa ihan olennainen juttu – elintarvikkeita ja kosmetiikkaa saa helpommin kaupaksi, kun on hankkinut tuotteelleen sertifikaatin tai useita sellaisia. Laadun tai alkuperän todentaminen pelkästään valmistajan vakuuttelulla ei enää riitä, vaan yhä useammin vaaditaan ulkopuolisen tahon todentamista. Luomumerkki on laajasti tunnettu, joten sitä kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista.

Kannustusta kehittämistyöhön

Mitä tuumaatte: emmekö mekin osaisi sitä kaikkea, mitä luomumessut olivat tulvillaan – gluteenitonta, laktoositonta, puhdasta, eettistä, vegaaneille suunnattua, sertifioitua, villiä, aitoa, laadukasta, luomua?  Mielellään vielä jotain ainutlaatuista, jota ei ole muilla tarjolla! Väitän, että ainakin luonnontuotteilla tämä kaikki on mahdollista. Työpaikat jäisivät Suomeen, Suomi lunastaisi paikkansa maabrändityöryhmän aikoinaan maalailemilla vetovoimatekijöillä ja kaikki tietäisivät: "Suomi – hei, se on maa, jossa on ainutlaatuiset puhtaat luonnontuotteet ja maailman suurin luomukeruualue!"

Kuka lähtee mukaan – maailma on tehty meitä varten!

Anne Ristioja
Kirjoittaja on työskennellyt luonnontuotealan toimialapäällikkönä Lapin ELY-keskuksessa marraskuusta 2014 lähtien. Toimialapäälliköt toimivat oman toimialansa valtakunnallisina asiantuntijoina. Lisätietoja toimialapalveluiden tuottamasta toimialatiedosta saa sivuilta www.temtoimialapalvelu.fi/. Kirjoittaja toimii myös asiantuntijajäsenenä maaseutupolitiikan MESI- verkostossa.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi