Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
26.2.2015 9.00

Maaseudun yrittäjyyden esteet ja hidasteet pois

Heidi Valtari

Jo vuosia on puhuttu yritystoiminnan esteiden vähentämisestä. Seuraavassa hallitusohjelmassa asiaan on tartuttava toden teolla. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän laatimissa vaalikeskustelujen painopisteissä asia on nostettu esiin. Moni toimenpide vauhdittaisi yrittäjyyttä muuallakin kuin maaseudulla.

Nykyinen Stubbin hallitus on esittänyt arvonlisäveron alarajan nostamista 8 500 eurosta 10 000 euroon. Samalla nostetaan arvonlisäveron huojennuksen ylärajaa 22 500 eurosta 30 000 euroon. Huojennus tarkoittaa, että yrittäjä saa maksamastaan verosta osan takaisin asteittain poistuvalla vähennyksellä. Tämä helpottaa pienten yritysten verorasitusta. Samalla myös kuitin antamisen vaatimusta lievennetään. Muutokset tulisivat voimaan vuoden 2016 alusta. Tämä on hyvä alku. Nyt tarvitaan jatkoa.

Tilinpäätökset ja luvat selkeytyvät

EU-tasolla on uusi säädös, jonka mukaan pienten yritysten ei tarvitsisi tehdä tilinpäätöstä. Asiaa valmistellaan parhaillaan myös Suomessa mutta kokonaan tilinpäätöksistä ei päästä eroon. Helpotuksia on kuitenkin varmuudella luvassa.

Erilaisia lupamenettelyjä on paljon. Meneillään on myös työ, jossa eri lupamenettelyjä kootaan yhteen asiakirjaan. Tavoitteena on saada mahdollisimman hyvä kokonaiskuva kaikista vaadittavista lupamenettelyistä.

Toimialakohtainen säätely

Kirjanpito- ja verolainsäädäntö eivät ole suinkaan ainoita kynnyksiä yrittäjyyden tiellä. Toimialakohtaisia lupamenettelyjä ja säätelyä tulisi selkeyttää ja yksinkertaistaa. Maaseudun yrittäjyyden kehittämistyössä tehdään paljon neuvonta- ja ohjaustyötä säädösviidakossa olevien yrittäjien tilanteen helpottamiseksi.  Mitä tuloksia saisimmekaan jos sen panostuksen voisi käyttää yrityksen muuhun kehittämiseen kuten liiketoiminnan ja kasvun vauhdittamiseen?

Heidi Valtari

Kirjoittaja työskentelee Turun yliopiston Brahea-keskuksessa maaseutu- ja aluekehittämistehtävissä sekä toimii erityisasiantuntijana YTR:n maaseudun elinkeinot ja osaaminen -verkostossa (MESI)

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi