Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
26.1.2015 12.54

Maaseutupolitiikkaa eduskunnan käytävillä

Christell Åström

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän pääsihteerinä olen viimeisen vuoden aikana kiivennyt eduskunnan rappusia useaan otteeseen. Ilosanomana eduskuntaryhmille on tullut uusi maaseutupolitiikan kokonaisohjelma ja sen sisältö sekä uudistunut YTR laajoine verkostoineen.
Ottaen huomioon lähestyvät eduskuntavaalit, ovat maaseutupolitiikan painopisteet vaalikeskusteluihin nousseet keskusteluissa myös esille.

Biotalous, infra ja yrittäjyys keskusteluttaa poliitikkoja

Lähes jokaisessa keskustelussa on puhuttu biotaloudesta sekä sen tuomista mahdollisuuksista maaseudulle. Toinen varma täky on ollut infra: niin alemman asteisen tieverkoston huono kunto kuin tietoliikenneyhteyksien puuttuminen ovat kansanedustajien kestohuolenaihe. Näistä on ollut helppo olla yhtä mieltä - jotain tarttis tehdä. Rahoituksen lisääminen, erilaisten rahoitusmallien yhdisteleminen ja kohdentaminen ovat keinoja saada maaseudun infraa parannettua. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa jokainen ymmärtää, että tämä ei ole helppoa.

Jokaisessa tapaamisessa on nostettu esiin myös yrittäjyys. Maaseudun yrittäjät ovat tärkeitä maaseudun toimijoita, tämä on asia joka on tiedossa myös poliitikkojen keskuudessa. Tyypillinen maaseutuyritys on pieni mikroyritys, joka työllistää yhden henkilön. Maaseutupolitiikan keskeisiin tavoitteisiin kuuluu, että pienten yritysten hallinto- ja raportointitaakkaa on kevennettävä lainsäädännöllisillä muutoksilla. Tämä on saanut kannatusta yli puoluerajojen.  

Maaseutu ja sen vahvuudet tunnistetaan

Yhteenvetona tapaamisista voi todeta, että maaseutu kaikkine vahvuuksineen ja haasteineen tunnetaan melko hyvin eduskunnassa. Ainakin kun liikutaan yleisellä tasolla. Eduskunnassa on perehdytty hyvin myös maaseutupoliittiseen kokonaisohjelmaan sekä sen toimenpiteisiin, mistä olen iloinen. 

Keskusteluiden selkein anti on mielestäni tällä hetkellä vallitseva positiivinen suhtautuminen itse maaseutuun sekä sen mahdollisuuksiin uskominen eri puolueiden keskuudessa. Ryhmien välillä on myös eroja, mutta yhtenä yhteisenä viestinä on ollut, että maaseutu pidetään asuttuna myös tulevaisuudessa.  Tietysti realisti toteaa tässä vaiheessa, että vaalit ovat tulossa joten tämä ei voi olla yllätys. Näinhän se toki on, mutta kyllä tahtotilallakin on vaikutusta. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän tehtävänä on varmistaa, että maaseudusta keskustellaan myös vaalien jälkeen.

Christell Åström

Christell Åström  työskentelee työ- ja elinkeinoministeriössä erityisasiantuntijana ja on maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän pääsihteeri. Aamukahvinsa hän nauttii katsoessaan lapsuuden peltomaisemia Sipoossa. Harrastuksiin kuuluu erinäisten nelijalkaisten hoitaminen ja aisoissa pitäminen, tavoitteena pitää lukumäärää edes jotenkin hallittavissa.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi