Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
19.2.2015 10.05

Miltä tulevaisuus näyttää?

Ann-Sofi Backgren

Tämä on kai eräänlainen kymmenen pisteen kysymys. Tanskalainen Rolf Jensen on yksi niistä, jotka ovat yrittäneet löytää vastauksen  kysymykseen. Minulla oli tilaisuus kuunnella häntä noin 10 vuotta sitten Jyväskylässä ja uudestaan viime kesänä.
Kymmenen vuotta sitten Jensen mainitsi, että tietoyhteiskunnan jälkeen tulee yhteiskunta, jota hän nimitti haaveyhteiskunnaksi (drömsamhälle). Viime kesänä huomasin, että hän oli taas tulossa Suomeen. Koska hän on henkilö, joka matkustaa paljon ja esitelmöi eri puolilla maailmaa, halusin ehdottomasti päästä taas kuuntelemaan ja päivittää tietoni hänen tulevaisuusnäkemyksestään. Siispä suuntasin kohti Savonlinnassa järjestettävää Saimaa Summit  tapahtumaa.

Vanhat hierarkkiset järjestelmät eivät enää toimi

Jensenin tämänkertaisen esityksen otsikko oli Arvot ja tarinat liiketoiminnan menestystekijänä. Otsikko oli mitä mielenkiintoisin omasta näkökulmastani, sillä viime vuosina minua on työllistäneet tarinat ja kerronta (storytelling) paikallisen kehittämisen markkinointikeinona.

Jensen kertoi trendeistä, jotka osoittavat, että vanhat hierarkkiset järjestelmät eivät enää toimi. Elämme tänä päivänä tunnemarkkinoilla, joilla  ovat vallalla sellaiset käsitteet ja arvot kuten vastuunkanto, vapaus, perinteet, muutos, huolenpito ja tunnustus – Maslowin tarvehierarkian moderni muunnos. Hierarkkisissa rakenteissa päätettiin kuka sai puhua kenenkin kanssa ja milloin, ja toiminta oli pitkälti säänneltyä ja kontrolloitua.

Nykyään kuulut voittajiin, jos voit työskennellä verkottuneesti ja sinulla on sosiaalista pääomaa. Nykyään ei ole olemassa sellaisia maantiedettä, joka määrittäisi yhteistoimintaa yhteistyömallissa. Osapuolet löytävät toisensa yli kieli- ja kulttuurirajojen ja vain sinä itse voit valita polun, jota haluat kulkea eteenpäin. Jos sinulla on yritys, joka myy sähköisiä palveluja tai tavaroita netissä, markkinat ovat aivan toisenlaiset tänään kuin silloin kun itse olit lapsi. Emme ole myöskään vielä nähneet nanoteknologian ja 3D-tulostinvallankumouksen loppua. Se on meillä kaikilla vielä edessämme.

"Back to nature”

On ehkä paradoksaalista, että mitä korkeamman teknologian maailmassa me elämme, sitä suurempi tarve ihmisellä on löytää jonkinlainen sisäinen rauha. Rolf Jensen puhui käsitteestä ”mental recreation” (henkinen virkistyminen). Useissa yhteyksissä on jo melko pitkään puhuttu takaisin luontoon -ilmiöstä (Back to nature) ja maaseudun ja paikallisyhteisöjen uudesta tulemisesta. Nyt aika alkaa ehkä olla kypsä siihen. Ainakin mielenkiinto paikallista ruokakulttuuria, kulttuuriturismia sekä itsetuntoa, terveyttä ja liikuntaa vahvistavia kursseja kohtaan näyttää lisääntyneen. Maaseudulle on myös syntynyt uusia pieniä yrityksiä yllä mainittujen teemojen ympärille.

Suomessa on meneillään rakenneuudistuksia, jotka ovat olleet käynnissä jo useita vuosia ilman selvää päämäärää. Kunta- ja palvelurakenneuudistus viettää tänä vuonna ”10-vuotisjuhlavuottaan”. Olin ensimmäisessä tätä asiaa koskevassa infotilaisuudessa vuonna 2005. Ei ole mikään ihme, että monet ovat jo kyllästyneet selvityksiin. Kun tehokkuuteen pyritään periaatteella suuri on kaunista, niin kuinka käy maaseudun ja pienen ihmisen?

On korkea aika keskustella vakavasti maaseudun tulevaisuudesta. Tähän tarjoutuu tilaisuus maaliskuun 28. ja 29. Pedersöressä, jossa järjestetään suomenruotsalaiset maaseutu-valtiopäivät (). Anna itsellesi myös mahdollisuus innostua uusista ideoista.

Tervetuloa siis kaikki osallistumaan aktiivisesti ja antamaan oma panoksenne tulevaisuutta koskevaan keskusteluun sekä rakentamaan verkostoja tulevia yhteistyöhankkeita varten!

Ann-Sofi Backgren

Ann-Sofi Backgren työskentelee erityisasiantuntijana SFV Bildning  opintokeskuksen Vaasan aluetoimistossa. Hän toimii myös erityisasiantuntijana YTR:n sihteeristössä ja pitelee horisontaalisen IDNET-verkoston (Identitetsbaserat nätverk) lankoja käsissään. Tällä hetkellä hän on myös leadpartner suuremmassa ERASMUS+ -projektissa, jolla on 8 yhteistyökumppania Euroopassa ja jonka aiheena on storytelling "Raising Strong and Resilient Communities". Hän lepää ja lataa akkujaan isovanhempiensa keltaisessa talossa meren äärellä Korsnäsin Moikipäässä. Kun Ann-Sofi on töissä Vaasassa tai matkoilla, hänen kolme kissaansa ovat talonvahteina.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi