Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
5.6.2015 8.00

Monipuolinen palvelutarjonta ja sujuva asiointi - maaseudullakin?

Marika Kettunen

Kyllä, se on mahdollista. Ei, se ei ole vaikeaa. Monipuolinen palvelutarjonta ja sujuva asiointi saadaan luotua maaseudullakin, jos halua ja tahtoa löytyy.

Tarvitaan yksi kyläkauppa, yksi innostunut, asiakaspalvelun taitava kauppias ja myötämielinen kunta. Lopputuloksena on niin monipuoliset palvelut, että niillä kyllä arki hoituu. Ei tarvitse kuntakeskukseen lähteä, jollei nyt aivan jotain erityistä kaipaa.

Visionäärinen kyläkauppias

Tämä innostunut, asiakaspalvelun taitava kauppias on oikea henkilö elävästä elämästä. Hän on Leppävirralla kyläkauppaa pitävä Pentti Kaulamo. Olen tavannut Pentin pari kertaa enkä voi muuta kuin ihailla hänen tarmoaan, positiivisuuttaan ja tulevaisuuteen katsovaa asennettaan. Kyläkauppa on Pentille sydämen asia, ja sen huomaa. Pentti uskoo maaseudun palveluiden tulevaisuuteen ja siihen, että hänen kaupastaan voitaisiin jatkossa tarjota mitä monipuolisimmin myös erilaisia julkisia palveluita.

Löytyykö yhteiskunnasta uskoa ja luottamusta uuteen?

Mutta uskooko yhteiskunta? Ja luottaako se? Kun siirrytään vanhasta uuteen, tarvitaan paitsi asennemuutosta myös uskoa ja luottamusta. Luottaako yhteiskunta uusiin ja ennakkoluulottomiin tapoihin tuottaa palvelut? Luottaako se tekijöihinsä ja siihen, että yhteiselle rahalle saadaan parasta vastinetta, kun sitä ohjaa asukkaiden ääni ja paikallinen viisaus siitä, mitä kussakin paikassa tarvitaan? On mielenkiintoista nähdä, miten uuden hallitusohjelman "palvelut asiakaslähtöisiksi" kärkihanke lähtee toteutumaan; millaisen askelen tai harppauksen sektorirajojen ylittäminen ja eri tahojen kumppanuus ottavat.

Minusta alkajaisiksi kannattaisi kuunnella niitä rohkeita käytännön tekijöitä, jotka uskovat ja luottavat uuteen. Katso monipalvelupiste -video tästä.

Marika Kettunen

Kirjoittaja työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella toimii erityisasiantuntijana maaseudun elämänlaatuverkostossa.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi