Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
31.10.2014 10.39

Sähköä kulttuuripalveluihin!

Heli Talvitie

Sähköisistä palveluista toivotaan pelastajaa palveluiden saavutettavuuden ja saatavuuden parantamiseen. Pelastaisivatko sähköiset kulttuuripalvelut maaseudun kulttuuritoiminnan ja tyydyttäisivätkö ne kulttuurinnälkäisten ihmisten tarpeet?

Sähköisten kulttuuripalvelujen kokeilemiseen on kaikki valmiina. Alueilla on hyviä tietoliikenneyhteyksiä ja tarvittavaa osaamista. On tekniset pelit ja vehkeet, palvelun sisällöntuottajia  ja kulttuuria harrastavia ihmisiä. Se mikä puuttuu, on näiden kaikkien kohtaaminen.

Mitä sähköinen palvelu voisi olla?

Muutamia sähköisiä kulttuuripalveluja suomalaisin voimin on jo tehty: evankelisluterilainen kirkko on ollut etujoukoissa kehittämissä näitä palveluja, muita ovat hyvinvointi-TV:t,  konsertit backstage-haastatteluineen ja elokuvateattereiden suorat lähetykset maailman oopperataloista.  Matkaa sähköisten kulttuuripalveluiden  jokapäiväiseen  käyttöön on vielä.

Sähköisillä palveluilla voidaan laajentaa harrastustoimintaa.  Harrastustoiminnalta odotetaan omien taitojen kehittymistä sekä harrastuksen tuomaa yhteisöllistä kokemusta. Yhteisöllisen kokemuksen huomioiminen ja vuorovaikutus ovat avain sähköisen kulttuuripalvelun onnistumiseen. Ilman tätä voi tyytyä jo olemassa olevaan ratkaisuun eli TV:n töllöttämiseen.

Kaukana kuntakeskuksesta sijaitsevan kylän näytelmäharrastajat voivat sähköisen linkin kautta saada ryhmälleen ammattilaisen ohjaamaan, välillä lankoja pitkin, välillä paikanpäällä. Henkilö, joka ei pääse lähtemään kodistaan, seuraa taidenäyttelyn avajaisia kotoaan ja keskustelee muiden osallistujien ja taiteilijan kanssa sähköisen yhteyden kautta.  

Sähköisillä palveluilla ei tule korvata ihmisten välistä vuorovaikutusta ja tapaamisia kokonaan, mutta niiden kautta voidaan lisätä tarjontaa niin määrässä kuin laadussa.

Taipuuko tekniikka vai käyttäjä?

Sähköisten palvelujen lisääminen, niin kulttuurissa kuin muissa asioissa, haastaa ohjelmistojen kehittäjät.  Karvalakkimallien tulee toimia, jotta saadaan riittävän suuri määrä käyttäjiä. Haastetta on  myös minulle, meille, kulttuurin kuluttajille – totuttuja toimintatapoja on muutettava, otettava vastuuta toiminnan yhteisöllisen puolen ylläpitämisestä ja omasta osallistumisesta.

Milloin tarvitaan sähkötöntä palvelua?

Sähköinen palvelu ei palvele silloin, kun halutaan tavoittaa erityisryhmiin kuuluvia henkilöitä, kuten  muistisairaita. Sähköinen palvelu ei myöskään voi korvata täysin ihmisten välistä suoraa kontaktia.  Kun osa käyttäjistä saa palvelun ”etänä”, jää asiakaspalvelijoilla enemmän aikaa niille, jotka tarvitsevat henkilökohtaista asiointia ”livenä”.

Heli Talvitie

Kulttuurisihteeri
Maaseudun elämänlaatuverkosto c/o opetus- ja kulttuuriministeriö

Ps.
Maaseutupolitiikan elämänlaatuverkosto aikoo tarjota sähköä kulttuurin nälkään ja edistää sähköisten kulttuuripalvelujen kehittämistä. Ensimmäinen askel on jo otettu.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi