Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
5.5.2015 15.10

Soratiet ja jättitehtaat

Heli Siirilä

Vapun jälkeen pisti sosiaalisessa mediassa silmääni kaksi uutista: kansalaisaloite sorateiden kunnosta sekä Kuopioon suunnitellun maailman suurimman havusellutehtaan rahoituksen järjestyminen. Uutiset kokoavat esimerkillisesti yhteen sitä, missä maaseudulla mennään vuonna 2015: perusinfra on rapautumassa samalla kun maaseudun kansantaloudellinen merkitys on voimakkaasti kasvamassa. 

Vaalipuheet teoiksi, soratiet kuntoon, arki sujumaan

Pohjois-Savon Kylät ry on tehnyt kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan sorateiden kunnossapitoa turvattavaksi lainsäädännöllä. Jotta aloite menee eduskunnan käsittelyyn, tarvitaan 50 000 allekirjoitusta. 

Aloitteen käynnistäjät toteavat, että viimeisten vuosien aikana teiden rahoitusta on yritetty lisätä erilaisilla kannanotoilla, kirjelmillä, lausunnoilla ja pyynnöillä. Tulokset ovat olleet huonoja. Rahoitus on pienentynyt vuosi vuodelta. 

Teiden kaiken aikaa surkeampi kunto oli kuitenkin suosittu puheenaihe vaalikeskusteluissa joka puolilla Suomea. Lähes kaikki puolueet mainitsivat tiet myös vaaliohjelmissaan. Tulevana syksynä ja joulukuussa kansanedustajilla on erinomainen mahdollisuus lunastaa vaalipuheitaan ja laittaa teiden rahoitus paremmalle tolalle. Tiestön kunto on peruspalvelujen saamis-, elinkeino-, toimeentulo- ja turvallisuuskysymys koko Suomessa.

Mistä jättitehdas saa raaka-aineensa ja kuinka tuotteet markkinoille?

Samaan aikaan Kuopioon on suunnitteilla toimeentulon mahdollisuuksia oikein urakalla. Vapun jälkeen uutisoitiin, että 1,2 miljoonaa tonnia havusellua vuodessa tuottavan tehtaan rahoitus on saatu järjestymään

Toteutuessaan tehdas toisi huiman piristysruiskeen talouteen Savossa ja laajemmaltikin. Yli miljoonan havusellutonnin tuottaminen edellyttää mm. suuria raaka-ainehankintoja. Tehdas tuottaisi lisäksi arvioiden mukaan biosähköä määrän, joka vastaisi yhtä prosenttia Suomessa käytetystä sähköstä. Maaseudulla on siis suurta yhteiskunnallista merkitystä, taloudellisestikin. 

Jos/kun tehdas käynnistyy ja toimii, tarkoittaa se valtavaa rekkarallia savolaisilla teillä, Kuopio kun sijaitsee Pohjois-Savossa. Niin, juuri Pohjois-Savossahan on kyllästytty surkeisiin teihin ja tehty kansalaisaloite asiasta! Suomen maaseudun heikkenevä perusinfra + maaseudun kansantaloudellinen ja elinkeinollinen kasvava merkitys = aika paha yhtälö, sanoisin minä. 

Mitä pitäisi tehdä? Ensimmäinen askel on käydä allekirjoittamassa sorateitä koskeva aloite. Jos sorateiden kunto ei vaikuta sinun arkeesi, niin ehkä se vaikuttaa kesämökkimatkaasi. Tai myönteisesti koko Suomen kansantalouteen ja siten sinuun.  

Heli Siirilä

Kirjoittaja työskentelee Vaasan yliopiston Levón-instituutissa ja toimii erityisasiantuntijana maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän maaseudun maankäyttö ja infrastruktuuri -verkostossa. Niin tiet kuin rautatiet ovat mieluisia ja tuttuja kulkuväyliä.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi