Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
14.9.2015 8.00

Tilan kumppanuutta

Tauno Linkoranta

Naapurikunnassa eli Turun lähellä sijaitsevassa Nousiaisissa päätettiin uida vastavirtaan. Näinä keskittämisen ja tiivistämisen luvattuina aikoina kunnassa rakennettiin Valpperin kylälle uusi koulu, kun vanhasta jouduttiin luopumaan sen huonon kunnon takia. Oppilaat aloittivat koulutyön uusissa tiloissa nyt elokuussa.
Kunnan talous ei ole ollut erityinen menestystarina viime vuosina ja päätös koulun rakentamisesta syntyi melkoisen tiukan ja repivänkin väännön jälkeen. Niukkuus toisaalta avasi silmiä uusille vaihtoehdoille ja näin Nousiaisissakin päädyttiin ratkaisuun, jossa voidaan täydellä syyllä puhua julkisen ja 3. sektorin kumppanuudesta.

Niukkuuden sanelemaa innovointia

Uuden koulun rakennuskustannuksissa saatiin säästöä, kun opinahjoon ei tehty lainkaan sisäliikuntatiloja. Ne löytyvät naapurista eli urheiluseura Nousiaisten Alun omistamasta Valpperin urheilutalosta.

Sellaisenaan 50-luvulta peräisin ollut talovanhus ei koulukäyttöön kelvannut, vaan kyläläiset tekivät satoja tunteja talkoita tilojen kunnostamiseksi. Pesu- ja pukuhuonetilat uusittiin, salin lattiaa hiottiin ja lakattiin, näyttämöä pienennettiin ja ikkunat suojattiin. Nousiaisten Alku sai kunnalta remonttirahaa kymppitonnin. Saman summan seura saa nyt myös vuosivuokraa kunnalta tilojen käytöstä.

Loppupeleissä kaikki voittivat: kunnassa ei tarvinnut miettiä, minne sijoitetaan ja kuljetetaan viitisenkymmentä oppilasta, Valpperin kylä sai pitää keskeisen palvelunsa ja Nousiaisten Alku tuli kunnostaneeksi urheilutalonsa, jolla on paljon muutakin käyttöä.

Pitääkö palvelun tuottajan omistaa tilakin?

Kiinteistöjen rakentaminen ja ylläpito on kallista niin julkiselle sektorille kuin yhdistyksillekin. Tyhjien kiinteistöjen määrä kasvaa ja rakennuksia on paljon vajaakäytössä. Listalta löytyy kunnantaloja, seurantaloja, rautatieasemia, sairaaloita, kirkkoja…

Eri toimijoiden yhteisellä tilasuunnittelulla voidaan vähentää investointien tarvetta, säilyttää palveluja ja jopa kehittää niitä. Hyviä esimerkkejä löytyy pitkin Suomea. Saman katon alla voi olla kunnallisia palveluja, yritystoimintaa ja yhdistystiloja.

Tervetuloa kuulemaan jaetun tilan esimerkeistä ja keskustelemaan aiheesta Kumppanuuspäivään 14.10. Yhden kumppanuuspöydän aiheena päivässä on ”Kumppanuutta kunnassa – jaetut tilat”.

Jaettu tila on kumppanuutta konkreettisimmillaan.

Tauno Linkoranta

Kirjoittaja toimii erityisasiantuntijana YTR:n kansalaistoiminnan verkostossa, jossa yhtenä keskeisenä kehittämiskohteena on kunnan ja kolmannen sektorin kumppanuus. Samaa päämäärää hän tavoittelee myös Varsinais-Suomen Kylät ry:n kyläasiamiehenä sekä harrastuksissaan maskulaisena yhdistysaktiivina.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi