Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
4.2.2015 11.13

Tule mukaan tekemään Maaseutuakatemiaa 2016

Laura Jänis

Vuosi sitten helmikuussa 2014 sain olla mukana historian ensimmäisessä Maaseutuakatemiassa. Juhlallisenkuuloisesti ”korkeatasoiseen seminaariin” oli kutsuttu yhteiskunnallisia vaikuttajia, mutta siellä hyristiinkin sukkasillaan.
Nyt käy kutsu tehdä tämä toisen kerran, vielä rohkeammin ja vielä paremmin.

Kerron tässä bloggauksessa hieman siitä, miten onnistuimme ensimmäisellä kerralla. Ideat vielä vaikuttavamman foorumin järjestämiseksi otetaan ilolla vastaan. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä etsii myös kumppaneita toista maaseutuakatemiaa kanssaan toteuttamaan.

Maaseutuakatemiassa 2014 kova porukka ja viisaita puheita

Ensimmäinen Maaseutuakatemia aloitettiin riisumalla kengät ja vetämällä jalkaan villasukat. 24 tunnin aikana Billnäsin ruukin historiallisessa ympäristössä käytiin keskusteluja kansantaloudesta, energiapolitiikasta, yhteiskunnan rakenteiden muutoksesta, hyvinvoinnista ja osallisuudesta.
Energiateeman pohdintaa villasukat jalassa
Paikalla oli monipuolinen kaarti – puoluesihteereitä, toimittajia, kansliapäälliköitä, osastopäälliköitä, professoreita, yrittäjiä. Oli pitkän linjan kokemusta ja nuorta voimaa, oli intoa osallistua ja tehdä. Järjestäjänä iloitsin siitä, että nämä 40 varmastikin kiireistä ihmistä olivat todella läsnä ja vuorokauden ajan avoimin mielin yhteisen maaseutumme äärellä.

Itseltä ja toisilta kysyttiin, onko meillä todellinen tahtotila säilyttää maaseutu hyvinvoivana ja elinvoimaisena ja todettiin, että tarvitsemme tästä vakavaa yhteiskunnallista keskustelua. Haluttiin mahdollistaa paikalliset ratkaisut palvelujen järjestämisessä, sillä samat keinot ja pelisäännöt eivät toimi – sanotaan nyt vaikka – Helsingissä ja Puumalassa. Todettiin, että kaikkialla yhdenvertaisesti toteutettavat normit lisäävätkin eriarvoisuutta.
Timo Laaninen, Julius Oförsagd, Taina Susiluoto ja Milka Taivassalo osallisuusteeman ja luottamuksen äärellä
Riikka Uosukainen, Pasi Holm ja Marianne Heikkilä kansantalous-ryhmässä
Vuoden 2014 akatemian koosteen ja muuta materiaalia löydät akatemian sivuilta.

Olimme miettineet tilaisuuden tavoitteita etukäteen ohjausryhmässä:

Maaseutuakatemia on yhteiskunnallisille vaikuttajille suunnattu korkeatasoinen seminaari, jonka tavoitteena on lisätä päättäjien ja mielipidevaikuttajien tietoa maaseutuun liittyvistä Suomen tulevaisuuden menestystekijöistä sekä tarjota maaseututeemaan liittyvä keskustelun ja verkostoitumisen paikka. Tavoitteena on myös tuoda aineksia aluekehittämisen tulevaisuustarkasteluun ja linjauksiin.

Tunnelman ja ilmapiirin osalta tavoitteita voi kuvata seuraavin sanoin: Asiantunteva - Innostava - Tulevaisuus - Mahdollisuudet - Luottamuksellinen - Verkosto & Suhteet

Palautteen perusteella tilaisuuden anti oli hyvä, mutta olisi se voinut olla parempikin. Tämän aistin paikan päälläkin – intoa ja osaamista olisi ollut päästä syvemmälle saveen ja saada enemmän konkreettisia asioita vietäväksi eteenpäin. Billnäsistä poistuttiin tyytyväisellä hyrinällä, mutta jäikö lopetuslounaan jälkeen joillekin suuhun laimean maku? Miten seuraava Maaseutuakatemia pitäisi toteuttaa, ensimmäisestä kerrasta oppineena?

Miten konseptia kannattaisi kehittää? Minkälainen olisi maaseutuakatemia 2016?

1.    Enemmän erilaisuutta ja erimielisyyttä, jotta syntyy uusia yhteisiä ahaa-elämyksiä

Maaseutuakatemiaan 2016 haluaisin kutsua enemmän erilaisuutta. Vuosi sitten osallistujien kesken vallitsi lähes herttainen yksimielisyys siitä, että Suomi todella on maaseudun suurvalta ja että maaseutu on meille voimavara. Herttaisuutta vaikuttavampi ja eteenpäin vievempi kokemus olisi kuitenkin erilaisten näkemysten asiantunteva haastaminen.

Maaseutuakatemiassa pitäisi haastaa ja debatoida, samaan tapaan jyrkän erimielisesti mutta hyvin toista kunnioittaen, kuin viikko sitten istuessani Vastakohta-klubilla Sauna Arlan lauteilla kuuntelemassa Susanna Kosken ja Li Anderssonin keskustelua vapaudesta. Tarvitsemme terävämpää dialogia ja erilaisia näkemyksiä niin tavoitteista kuin keinoista. Debatin kautta voidaan onnistua muotoilemaan uusia, entistä laajemman porukan yhdessä allekirjoittamia tavoitteita ja keinoja.

2.    Keskiöön maaseudun ihmiset, jotta puhutaan oikeista asioista ja pysytään konkretiassa

Keskiössä ja parhaina asiantuntijoina akatemiassa voisivat olla ”tavalliset”, ”oikeat” maalaiset. Heitä voisivat olla esimerkiksi nuorisotalon vetäjä, matkailuyrittäjä, sosiaalitoimen johtaja, ympäristölautakunnan puheenjohtaja, kyläyhdistyksen aktiivi, kansalaisopiston rehtori ja kirkkoherra.

Maaseudun ihmiset ja akatemian korkeatasoisen vaikuttajakaartin yhdistäisimme parhaiten menemällä yhdessä maalle. VPK:n johtaja ja vanhusten palvelutalon yrittäjä kertoisivat tositarinaa siitä, miten maa makaa ja miten he ovat omalla tontillaan ratkaisseet niitä haasteita, mitä yhteiskunnan muutos jatkuvasti syytää eteen. Ja jos ratkaisua vaikkapa mökin mummon hyvän elämän edellytysten järjestämiseen ei ole tahtonut löytyä, pohdittaisiin yhdessä, näiden kaikkien yhteiskunnan sektoreitten läsnä ollessa, missä on pullon kaula ja mitä olisi tehtävissä.

Nämä kaksi kehittämisen paikkaa minulle tuli ensimmäisenä mieleen. Miltä nämä vaikuttavat? Mitä muuta onnistuneen tilaisuuden reseptissä voisi olla?

Keväällä ideoidaan - syksyllä kutsukirjeisiin kirjoitetaan kuka, mitä, missä ja miksi on maaseutuakatemia 2016

Aloitamme Maaseutuakatemian 2016 valmistelut hakemalla kumppaneita. Haluaisimme ideoida yhdessä maaseutupolitiikan osaajien kanssa, minne, minkä asian äärelle ja keiden kanssa kokoontuisimme vuoden päästä.

Tule mukaan suunnittelemaan ja ole yhteydessä, jos sinulla on idea, minne tämä kööri kannattaisi kärrätä ja ketä mukaan kutsua! Voit kommentoida tätä blogia, lähettää viestiä allekirjoittaneelle osoitteeseen etunimi.sukunimi@tem.fi tai heittää ideasi ilmoille Twitterissä tunnisteella #maaseutuakatemia.

Laura Jänis


Kirjoittaja toimii maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän sihteeristössä ja pyrkii kurkottamaan ulos työ- ja elinkeinoministeriön siilosta. Hänellä on juuret Etelä-Savossa ja koti ja henkinen koti – ainakin tällä haavaa – myös Helsingin Kalliossa. Tviittaa näiden asioiden lisäksi satunnaisesti myös saunomisesta nimellä @LauraJnis.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi