Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
31.12.2015 8.00

Uudenvuodenlupaukset

Heli Siirilä

Vuosi päättyy aivan hetken päästä. Kuten ennenkin, se kului nopeammin kuin edeltäjänsä. Työpöytää, sähköpostia ja kotinurkkiakin siivotessa on hyvä miettiä omia työ- ja toimintatapojaan sekä keinoja kehittää niitä.

Uudet tavat tehdä asioita

Kännyköiden, tablettien ja muiden laitteiden myötä arkeemme ujuttautuu erilaiset ohjelmistot, applikaatiot, joiden tarkoitus on joko lisätä tietoa, sujuvoittaa tekemistä tai viihdyttää. Vuoden aikana olen esimerkiksi lisännyt netissä olevan helpon kuvakäsittelyohjelman käyttöä. Kuvat vahvistavat lähes minkä tahansa tekstin tai viestin sanomaa, joten kuvia on mukava lisäillä vähän sinne sun tänne. Vanha ongelma on edelleen olemassa: tarpeeseen vastaavaa maaseutuliitännäistä valokuvaa ei löydy… 

En etsi aktiivisesti uusia applikaatioita työntekooni tai arkeeni. Mutta ensi vuonna aion vinkata tykkäämistäni applikaatioista muille ja ottaa innolla muiden suositukset vastaan, ja sillä tavalla oppia uutta. Siinä uudenvuodenlupaus nro 1.

Jokainen muutos ei käynnisty kevyistä lähtökohdista

Toisaalta kaikki uudet tavat tehdä asioita eivät synny myönteisistä lähtökohdista. Kun budjetteja leikataan ja toimintoja on mietittävä sen vuoksi uusiksi, leimaa mietintää liian usein kurttuotsaisuus ja kireä mieliala. Ei haluta muuttua, koska muutos pelottaa sen saattaessa heikentää omaa asemaa. 

Itselläni on kokemusta eräässä yhdistyksessä koetusta muutoksesta, jossa rahoituksen leikkaamisen ja siitä seuranneen toimintatapojen muutoksen jälkeen ovat seuraukset olleet lähes pelkästään hyviä. Tämän vuoksi vuonna 2016 lähestyn eteen tulevia muutoksia analyyttisesti ja mahdollisuuksien kautta, siinä lupaukseni nro 2. 

Vuonna 2015 valittu Suomen hallitus on ottanut normipurun ja kokeilukulttuurin työtavakseen. Siinähän on kysymys samasta kuin oman työn kehittämisessä: ensiksi tsekataan, missä kohtaa ovat omat työtavat menneet överiksi (=mihin asetettu liikaa normeja) ja siitä tsekkauksesta kokeillaan muuttaa toimintatapoja (=kokeilukulttuuri).  Eli lupaukselleni nro 2 on ihan valtiontason siunaus! :D

Asenne, rohkeus

Menneellä viikolla tutustuin facebookissa julkaistuun tekstiin, jossa suomalaisia tuotteita ulkomaille myynyt nettikaupan TULEVA ENTINEN yrittäjä manaili, kuinka heikko on suomalaisten elintarvikejalostajien myynti- ja markkinointihalu ulkomaille verkkokaupalla. Ulkomailla olisi kysyntää suomalaisille tuotteille, mutta liian useaan tuotekyselyyn tämä nettiyrittäjä joutui myymään eioota. 

Teksti sai minut tuskastumaan: Mikä meitä suomalaisia riivaa? Eikö meillä olekaan taantumaa ja eurot tiukassa? Ja miksei ymmärretä nettikaupan merkitystä tulevaisuuden bisneksessä?

Toisaalta tekstiä lukiessani mietin myös, mitä minä voisin tehdä tilannetta muuttaakseni. Vielä en ole ratkaisua todellakaan keksinyt, mutta muutama ajatus on ihmettelystä seurannut. Kannustan muita rohkeuteen ja olen rohkea itsekin, siinä on hyvä uudenvuodenlupaukseni nro 3. 

Heli Siirilä

Kirjoittaja on YTR:n maaseudun maankäyttö ja infrastruktuuri -verkoston erityisasiantuntija, joka nykyään uskoo yritykseen ja erehdykseen sillä jälkipuheella, että harvoin kenelläkään yritys päättyy oikeasti erehdykseen.

Linkki facebook-keskusteluun (suosittelen tsekkaamaan)


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi