Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
26.10.2015 8.00

Verkkojen solmut auki

Heli Siirilä ja Paavo Laaksonen

Digi, digi, digi. Tulee mieleen muutaman vuoden takainen mainos, jolla aktivoitiin ihmisiä hankkimaan television yhteyteen digiboksi. Mies kyllästyneenä kuuntelee vaimon käskyä digiboksin asentamisesta ja murahtaa sarkastisesti ”digi, digi, digi”.
Mies mainoksesta taitaa murahdella taas. Digi-digi-digitalisaatio on lähestulkoon vyörynyt yhteiskuntaamme tänä vuonna uuden hallitusohjelman ja sen kärkien myötä. Siksi nyt, jos koskaan, pitää kaikilla maaseutualueilla ottaa kunnon verkkoyhteyksien rakentaminen tosissaan.

Miksi kunnan kannattaa tukea kuituverkon rakentamista?

Tarvitaan pitkäjänteisesti verkkoon investoiva toimija, jos halutaan varmistaa elinkeinotoiminnan ja elämisen edellytyksien pysyminen rajoittamattomina tietoliikenneyhteyksien osalta. Tietoyhteyksien rakentaminen maaseudulle edellyttää julkista tukea tai voimakasta kansalaisaktiivisuutta ja useimmiten näitä molempia.

Laaja kuituverkko takaa elinkeinoelämälle huomattavasti paremmat toimintaedellytykset eri puolilla kuntaa. Monelle verkkobisnekselle tietoliikenne on lähes ainoa kriittinen edellytys sijoittumisen kannalta. Ja jos kunnalla ei ole eri toimipisteidensä välillä vielä omaa verkkoa, voi kuituverkon rakentaminen tuoda merkittäviä säästöjä kunnan tietoliikennekuluihin. Kuituverkko takaa asukkaille palvelujen saatavuuden myös jatkossa, kun entistä useampi asia hoidetaan verkon yli. 

Monia vaihtoehtoja rakentamiseen

Tapoja rakentaa tietoyhteydet maaseudulle on useita. Yhtä oikeaa tapaa ei ole. Verkon rakentamis- ja hallinnointitavan valinnassa joudutaan tasapainottelemaan ”helppo toteutus + pieni päätösvalta” ja ”riskialttiimpi omatoiminen toteutus + vahva päätösvalta” - akselien välillä. Jos verkon toteutuksen ja hallinnan ostaa helposti yhdeltä luukulta, voi olla varma että toimijan vaihto tai todellinen kilpailutus on vaikeaa myöhemmin.

Jos kunnassasi ei ole vielä laajaa kuituverkkoa, tee näin:
  1. Perehdy asiaan viranomaisten ja yritysten verkkosivuilla ja keskustelkaa aiheesta alueellanne.
  2. Käykää tutustumassa muutamaan erilaiseen kuituverkkototeutukseen. Tietoa erilaisista toteutuksista löytyy mm. internetistä
  3. Vertailkaa, arvioikaa, miettikää alueellenne sopivin vaihtoehto. 
  4. Tehkää päätös millä laajuudella ja millä toimenpiteillä hyvät tietoliikenneyhteydet taataan alueellasi
Tietoliikenne on kunnankin kannalta kriittinen tekijä. Siitä päätettäessä kannattaa vaihtoehdot vaikutuksineen olla hyvin selvillä, oli päätös sitten mikä tahansa. Hyvät yhteydet voi varmistaa monella tavalla eikä tavoitteena tarvitse olla kuidun saaminen joka savuun.

Linkki Valokuidun haaste -videoon

Linkki digi- digi- digi-mainokseen 

Heli Siirilä ja Paavo Laaksonen

Heli toimii erityisasiantuntijana maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän maaseudun maankäyttö ja infrastruktuuri -verkostossa. Paavo on Suupohjan elinkeinotoiminnan kuntayhtymän kehittämiskoordinaattori.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi