Blogiarkisto

Blogissa maaseutupolitiikan asiantuntijat kirjoittavat ajankohtaisista maaseutupoliittisista aiheista ja tuovat esiin maaseudun näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa pinnalla oleviin asioihin. Blogiin otetaan vastaan aiheeseen sopivia vieraskynäkirjoituksia. Jos haluat tarjota kirjoitusta, ota yhteyttä teemaverkostojen erityisasiantuntijoihin tai Antonia Husbergiin, antonia.husberg(a)mmm.fi.
7.11.2014 16.08

Eroon pahanmielen vaalipaneeleista – helposti

Heli Siirilä

Ahdistaa jo etukäteen. Nimittäin ajatus tulevien eduskuntavaalien tv-vaalipaneeleista. Niissä riidellään, piikitellään, nolataan, puhutaan toisten päälle. Käyttäydytään tavalla, jota ei työpaikoilla, kouluissa tai edes päiväkodeissa hyväksyttäisi. Sellaisen keskustelun katselu on myös vierasta – miksi moiseen ”debattiin” törmää vain politiikassa, ei muualla arjessa?

”Debatin” sijaan ehdokkaat ratkaisemaan ongelmia yhteistyössä

Kun esimerkiksi työpaikoilla tai aluekehittämiseen liittyvissä tilaisuuksissa yritetään saada otetta vaikeasta ja monisyisestä asiasta, ei väkeä laiteta vastakkain istumaan ja riitelemään. Ei, vaan silloin käytetään erilaisia ryhmätyömenetelmiä, kuten world cafe:ta, tulevaisuusverstasta tai visuaalista tiekarttaa.

Siten saadaan kerättyä hyviä näkökulmia kaikilta osallistujilta sekä jatkotyöstettyä parhaimpia ideoita pidemmälle. Tällähän tavalla, yhteistyössä ja moniäänisesti, nykyaikana ollaan totuttu vaikeita, tärkeitä asioita käsittelemään ja työstämään arkielämässä.
Parahimmat YLE, MTV ja Nelonen – olkaa hyvä, varastakaa ideani! Perinteisen vaalipaneelin sijaan laittakaa puolueet tekemään keskenään yhteistyötä, ratkaisemaan yhteisiä ongelmia! Esitetyt ratkaisuehdotukset kyllä tuovat eroja puolueiden välille. Lisäksi nähdään, kenestä on rakentavaan yhteistyöhön ja kenestä ei. Tällainen lähestymistapa auttaisi myös vähentämään politiikkaan liittyvää vastenmielisyyttä kansalaisten silmissä ja tunkkaista ilmapiiriä vaalien yllä.

Pyytäkää työryhmien vetäjiksi ja keskustelun johdattajiksi taitavia työryhmien vetämisen ammattilaisia, Suomesta löytyy niitä kyllä. Toimittajien kärkkäys saadaan unohtaa näissä sessioissa, se hermostuttaa turhaan osallistujia niin tv-salissa kuin kotikatsomossa.
Puolueiden puheenjohtajien mielen notkeus ja rohkeus eivät taida riittää ensimmäisellä kysymisellä mukaan lähtemiseen. Suunnitelma B voisi olla pyytää puolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajat saliin – kylvetään yhteistyön siemen tuleviin toimijoihin.

No niin, tässä valmis konsepti, tarjoan sen ilmaiseksi, talkoo-hengessä. Käsiteltäviä aiheita löytyy kyllä roppakaupalla, kuten sote, kuntien tulevaisuus, maaseudun julkinen liikenne tai lasten ja nuorten palvelut. Mikä mediatalo ehtii ensimmäisenä ja voimme säästyä pahanmielen vaalipaneelilta?

Heli Siirilä
Infra ja maankäyttö -verkosto

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi