Uutisarkisto

26.11.2015 8.43

Aluekehittämisen ajankohtaispäivät keräsi salin täyteen Mikkelissä

Työ- ja elinkeinoministeriön Aluekehittämisen ajankohtaispäivät pidettiin Mikkelissä 23.–24.11.2015. Tilaisuuteen osallistui lähemmäs 200 aiheesta kiinnostunutta eri puolilta Suomea. Päivien aikana kuultiin mm. alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämisestä sekä digitalisaatiosta.

Alueiden voimavaroja hyödyntämällä kilpailukykyinen Suomi

Ministeri Olli Rehn avasi tilaisuuden kertomalla hallituksen työllisyys ja kilpailukyky -kärkihankkeesta sekä avatusta kilpailusta alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen (AIKO) vauhdittamiseksi. AIKO:n puitteissa kohdistetaan kolmen vuoden aikana 30 M€ rakennemuutoksen ennakointiin, suurimpien kaupunkien kasvusopimuksiin sekä kasvukäytäviin.

Työ- ja elinkeinoministeriön alueosaston osastopäällikkö Taina Susiluoto esitteli ministeriössä valmistelussa olevaa hallituksen aluekehittämispäätöstä ajanjaksolle 2016-2019. Tavoitteena on turvata alueiden kilpailukyky sekä ihmisten sujuva arki koko maan voimavaroja hyödyntämällä. Luonnos tullee ensi viikolla kommenteille, jonka jälkeen se viedään valtioneuvoston hyväksyttäväksi. 

Ensimmäisenä päivänä pidetyissä puheenvuoroissa nousi vahvasti esille eri alueiden voimavarojen hyödyntäminen sekä aluekehittämisen rooli keskeisenä osana Suomen uudistamistyötä ja kilpailukyvyn vahvistamista. Keskusteluissa peräänkuulutettiin joustavuutta ja hallinnon yksinkertaistamista. Kysymyksiä herätti myös rahoituksen rajallisuus.

Verkosto on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki  

Toisena seminaaripäivänä siirryttiin ”lähemmäs alueita” ja kuultiin esimerkkejä niin kokeiluista, digitalisaatiosta kuin paikkaperustaisesta aluekehittämisestäkin. Verkostojen yhteistyötä alueilla korostettiin useissa puheenvuoroissa.

Tutkija Mika Helenius Aalto-yliopistosta totesi puheenvuorossaan digitalisaation olevan valtava mahdollisuus, jota Suomessa ei tällä hetkellä oikein osata hyödyntää. Kyse on pitkälti siitä, onko Suomi jatkossa digitaalinen maksaja vai digitaalinen rakentaja.

Aluekehittämispäivien päätteeksi yli-innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäki pöllytti ja tuuletti osallistujien ajattelua. Hän kertoi muun muassa siitä, että menestyksekkäiden uusien tuotteiden, palveluiden tai toimintatapojen lanseeraaminen ei yleensä onnistu kerralla, vaan edellyttää useampia lanseerausten, asiakaspalautteen keräämisen ja jatkokehittelyn vaiheita. Siksi Suomessa pitäisi siirtyä rohkeammin suunnittelusta kokeilemiseen.

Kaiken kaikkiaan Mikkelin seminaarissa kuultiin erilaisia näkökulmia aluekehittämisen nykytilasta sekä tulevaisuuden näkymistä tutkijoiden, kehittäjien ja aluetoimijoiden puheenvuoroissa. Tulevaisuuden aluekehitystä pohtiessa yhtenä pääroolin esittäjistä tulevat selkeästi olemaan tulevat itsehallintoalueet. 

Aueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO)
Tapahtuman aineistot ja videotallenne TEM:n sivuilla (linkki lisätään, kun aineisto on saatavilla)


Lisätietoja:
Heli Siirilä 029 449 8557
Christell Åström 050 5745 993


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi