Uutisarkisto

26.8.2016 8.00

Hävikkiviikkoa vietetään viikolla 35 eli 29.8.-4.9.2016

Maailmanlaajuisesti ruokaa menee tuotanto- ja kulutusketjun eri vaiheissa hukkaan vuosittain yhteensä 1 300 miljoonaa tonnia, joka vastaa noin 25-30 prosenttia kaikesta maapallolla tuotetusta ruoasta.

Hukkaan menevällä ruoan määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä (FAO). Suomalainen puolestaan heittää vuosittain noin 24 kiloa ruokaa roskiin. Tämä tarkoittaa noin 125 euron edestä hukkaan heitettyä ruokaa - ja rahaa. Määrä vastaa noin 6 % kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta (MTT).

Sitra on laskenut, että ottamalla tähdelounaskäytännön kaikkiin Suomen kouluihin voitaisiin säästää vuodessa kaksi miljoonaa ateriaa. Nelihenkinen perhe voisi käydä vuoden aikana hukkaan heittämänsä ruokaa vastaavalla summalla joko kahdeksan kertaa elokuvissa, kolmesti Linnanmäellä tai kerran yhteisellä kylpylälomalla (HSY).

Koko ravitsemusalan (kotitaloudet, teollisuus, kauppa ja ravitsemispalvelut) yhteenlaskettu ruokahävikki on noin 335-460 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä on noin 10-15 prosenttia kulutetusta ruoasta (MTT).

Yhteensä laskettuna suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain 500 miljoonan euron arvosta (MTT).

Noin viidennes kaikesta ravintolaruoasta päätyy Suomessa jätteeksi (MTT). Suomalaisten keittiöissä ruoka-aineista eniten pilaantuu vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa (MTT).

 nostaa esiin myös ruokakasvatuksen ja kuluttajaneuvonnan tärkeyden osana kestävän kehityksen mukaista yritystoimintaa ja osana elintarvikeketjujen toimivuutta.

Kuluttajaliiton organisoimaa Hävikkiviikkoa vietetään neljännen kerran ja mukaan on lähtenyt suuri joukko kumppaneita elintarvikeyrityksistä järjestöihin sekä kaupasta ravintola-alaan. Viikon aikana järjestetään tempauksia ja jaetaan tietoa ympäri Suomen sekä järjestetään paljon tapahtumia eri puolella maata

•    Hävikkiviikon miniseminaari eduskunnan kansalaisinfossa tiistaina 30.8.  
•    Ruokahävikki – jokainen voi sitä vähentää -luennot Raaseporissa, Turussa ja Salossa tiistaina 30.8. ja keskiviikkona 31.8.
•    Hävikkiviikko huipentuu tänä vuonna Hävikkiruokafestareihin, jotka järjestetään 3.-4.9. Helsingissä Korjaamolla, 3.9. Turussa ja Tampereella sekä 10.9. Kuopiossa.

Lisätietoa hävikkiviikon tapahtumista
Hävikkiviikon kotisivut


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi