Uutisarkisto

21.4.2016 10.00

Kriisikuntakriteerit puutteellisia - sote-uudistus tarpeen

Nykyinen sote-malli on tullut tiensä päähän. Myös sivistyspalveluiden järjestämisvastuun tulisi osoittaa väestöpohjaltaan riittävän suurelle toimijalle. Näin todetaan KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreessa tutkimuksessa "Sivistykselliset ja sosiaaliset perusoikeudet syrjäkunnissa".

Kriisikuntien mittarit puutteellisia

Pieni syntyvyys ja työikäisen väestön alhainen työllisyysaste ovat tärkeitä kriteerejä määritellä kriisikunta ja aloittaa kuntajakoselvitys, osoittaa Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistojen tutkijoiden toteuttama KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus “Sivistykselliset ja sosiaaliset perusoikeudet syrjäkunnissa”.

Tutkimuksessa on selvitetty monipuolisesti oikeustieteen, tilastoanalyysien ja haastattelututkimuksen keinoin perustuslaissa turvattujen sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumista harvaanasutun maaseudun erityisolosuhteissa.

Sekä sote- että sivistyspalvelut riittävän suurille toimijoille

Nykyinen kuntakeskeinen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistapa ei enää kykene hillitsemään sosiaalisten oikeuksien toteutumisen eriavoistumiskehitystä. Tältä osin tutkimustulokset tukevat sote-uudistuksen tavoitetta siirtää sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen ja koordinointi nykyisiä huomattavasti laajemmille yksiköille.

Kunnan syrjäisyys tai heikko taloudellinen asema eivät sellaisenaan automaattisesti johda ongelmiin sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisessa. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että varsinkin ammatillisen koulutuksen saatavuus heikentyy syrjäisissä kunnissa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden tapaan sivistyspalveluiden järjestämisvastuun tulisi tutkimuksen mukaan osoittaa väestöpohjaltaan riittävän suurelle toimijalle.

Perusoikeuksien toteutuminen taattava aktiivisesti koko maassa

Ennakkoluulottoman ja viisaan päätöksenteon, yhteisöllisyyttä vahvistavan kumppanuusajattelun ja hyvien toimintamallien avulla perusoikeudet voidaan turvata yllättävän hyvin syrjäkunnissa. ”Julkisen vallan ja viime kädessä valtion tulee aktiivisesti taata perusoikeuksien toteutuminen koko maassa kunnan kokoon katsomatta”, korostavat tutkimusta johtaneet oikeustieteen professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta ja valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta.

 

Lue koko tiedote KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön nettisivuilta.
Koko tutkimus on luettavissa täältä.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi