Uutisarkisto

31.3.2015

Kulttuuri on tärkeä osa maaseudun kehittämistä - selvitys kulttuurihankkeista valmistunut

Suomessa toteutettiin vuosina 2007–2013 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa. Ohjelmasta toteutettiin yli tuhat kulttuurihanketta ja niitä rahoitettiin noin 71,5 miljoonalla eurolla. Jokaiselle maaseudun asukkaalle jaettuna tämä on 30 €/asukas.Tiedot käyvät ilmi opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisusta.

Voidaan sanoa, että ilman maaseutuohjelmaa moni tapahtuma, taidetyöpaja, käsityötuote tai ITE-taidekohde olisi jäänyt tekemättä ja moni kulttuuriympäristökohde kunnostamatta. Selvitystyö osoittaa, että maaseutuohjelmassa ja paikallisissa maaseudun kehittämissuunnitelmissa on osattu muuttaa strateginen ohjelma toiminnaksi. Kulttuurin kehittämisen hankkeistamisessa ovat erityisen aktiivisia olleet länsisuomalaiset.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman kulttuurihankkeet ovat merkittäviä myös kulttuuripoliittisesti. Hankkeet vahvistivat kulttuurin, luovuuden ja kulttuuriperinnön asemaa yhteiskunnassa, omaehtoista toimintaa ja kulttuurialan työllisyyttä.

Selvitystyö on tuotettu Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän elämänlaatuverkoston, opetus- ja kulttuuriministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteistyönä.  Selvityksen toteutti Olli Jakonen Cupore - Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiöstä.

Julkaisu on saatavilla sähköisenä: Kulttuurin kehittäminen maaseudulla. Kulttuurihankkeet Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa kaudella 2007–2013. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2015:12

Lisätietoja

Heli Talvitie, Erityisasiantuntija, maaseudun elämänlaatuverkosto, Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä
sähköposti: heli.talvitie (at) minedu.fi 

Marianne Selkäinaho, Maaseutuylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö
sähköposti: marianne.selkainaho (at) mmm.fi

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi