Uutisarkisto

3.6.2016 10.00

Leader-toimintatapa elää ajassa

Leader-toiminta on Suomessa vakiintunut merkittäväksi maaseudun kehittämisen verkostoksi. Kuntauudistus ja muut yhteiskunnan rakenteiden muutokset luovat uutta kysyntää Leaderin kaltaiselle, kumppanuuteen perustuvalle paikalliselle toiminnalle. Leaderin mahdollisuuksia ja roolia pohditaan tulevaisuustyöpajassa kesäkuussa - tervetuloa mukaan!

Yhteiskunnan muutokset haastavat myös Leaderiä uudistumaan

Yhteisölähtöisen paikallisen kehittämisen Leader-metodi täyttää Suomessa 20 vuotta. Tänä aikana toimintatapa on levitetty kattamaan kaikki Suomen maaseutualueet ja vähitellen kaupungitkin. Tänäpäivänä Leader-ryhmät ovat monilla alueilla merkittäviä aluekehittäjiä ja elinvoiman edistäjiä.

Nyt on aika pohtia, mikä on Leaderin rooli tulevaisuudessa? Tulevaisuuden kunnassa ja uusissa maakunnissa tarvitaan uudenlaisia osallistumisen tapoja. Leader-ryhmät ovat siihen yksi toimiva alusta. Leader on alhaalta ylös lähtevää strategista paikallista kehittämistä. Se nojaa alueen asukkaiden, yhdistysten, paikallisen julkisen hallinnon ja muiden yhteisöjen kumppanuuteen. Tällaiselle resurssit ja toimijat kokoavalle toiminnalle on entistä suurempi tarve.

Nyt on aika pohtia myös kriittisesti, onko Leader-toimintatapaa tarpeen kehittää ja mikä sen missio on tulevaisuudessa.

Tule mukaan Leader2030-tulevaisuustyöpajaan

Nyt kesäloman kynnyksellä on hyvä ottaa aikaa yhdessä ajattelulle ja tulevaisuuden paikallisen kehittämisen toimintatapojen pohtimiselle. Leader2030-tulevaisuustyöpaja, eli 48 tunnin kesäleiri järjestetään Tuusulassa Gustavelundissa juhannuksen jälkeisellä viikolla. Mukaan mahtuu noin 50 paikallisen kehittämisen asiantuntijaa ja tulevaisuuden tekijää eri sektoreilta paikalliselta, alueelliselta ja valtakunnan tasolta. Haku leirille osallistujaksi päättyy 6.6.

Työpajan työskentelyä pohjustetaan kaikille avoimessa verkkokeskustelussa, johon voi osallistua 23.6. asti Viima-alustalla. Tulevaisuuskuvien työstämistä alustetaan niin ikään kaikille avoimessa webinaarissa 15.6. klo 9-10. Twitterissä keskustelua käydään hashtagilla #leader2030.

Lisätietoja:
Tulevaisuustyöpajan ohjelma ja linkki ilmoittautumislomakkeeseen: Leader2030-tulevaisuustyöpaja.
Laura Jänis, maa- ja metsätalousministeriö, laura.janis@mmm.fi, puh. 02951 62090

Kuva: Jyrki Vesa @maaseutuverkosto


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi