Uutisarkisto

31.8.2016 12.00

Maaseudun kestävä energiahuolto -MUA-lehden teemanumero julkaistu

Uusin MUA 2/2016 -lehden teemanumero tarjoaa ponnahduslaudan uusiutuvan energian tuotannon eteenpäin viemiselle. Teemanumerossa tarkastellaan monipuolisesti erilaisia uusiutuvan energiantuotannon muotoja: aurinkoenergiaa, vesivoimaa ja bioenergiaa sekä puuenergiana että biokaasuna. Teemanumeron on toimittanut maaseutupolitiikan ekosysteemipalvelut-verkosto.

"Tulevaisuudessa olisi tärkeää nähdä energiantuotantoa pidemmälle siihen, kuinka energiantuotanto kytkeytyy useisiin muihin toimialoihin ollen osa biotaloutta ja kiertotaloutta. Tämä vaatii ennakkoluulotonta yhteistyötä yli vakiintuneiden toimialojen, kaupunkialueiden ja maaseudun ja paikallisen ja globaalin tason", kirjoittavat Salla Ranta, Suvi Huttunen ja Ville Tuomi pääkirjoituksessaan.

Teemanumeron taustalla on monivaiheinen työ. Lähtölaukauksena toimi vuoden 2015 maaseutututkijatapaamisessa pidetty työryhmä, jossa tarkasteltiin hajautetun uusiutuvan energiantuotannon muutoksia ja mahdollisuuksia maaseudulla. Numerossa julkaistaan myös avoimen kirjoituskutsun kautta saatuja kirjoituksia. Lehden kohtaamis -palstalta löytyy kooste niistä energia-asioihin liittyvistä keskusteluista, joita käytiin maaseutupolitiikan verkoston huhtikuussa järjestämässä Maaseutuakatemia-tapahtumassa.

Kirjoituksista käy hyvin ilmi, kuinka maaseudulta löytyy energiaa, tekniset ratkaisut ovat pitkälti olemassa ja uusiutuvaa energiantuotantoa on pyritty edistämään monella tasolla. Maaseudulle ja hajautetun energiatuotannon kannalta ohjauskeinot eivät kuitenkaan toimi erityisen hyvin ja muutosvaikutus jää helposti pieneksi. Omalla toiminnallaan maaseudun energiset toimijat ovat kuitenkin onnistuneet horjuttamaan keskitetyn energiatuotannon järjestelmää.

Maaseudun kestävä energiahuolto -teemanumero on vapaasti luettavissa netissä ja tarjoaa ponnahduslaudan maaseudun uusiutuvan energian tuotannon eteenpäin viemiselle. "Miksi jättää uusiutuvan energian resursseja käyttämättä, jos niitä on ja siitä on alueelle ja sen ihmisille hyötyä?".  

Teemanumero sisältää seuraavat kirjoitukset:

Pääkirjoitus

Maaseudulla on energiaa
Suvi Huttunen, Ville Tuomi ja Salla Rantala

Artikkeli

Aurinkosähkön mahdollisuudet maaseudulla
Jouni Haapaniemi, Ville Tikka, Juha Haakana, Jukka Lassila ja Jarmo Partanen

Katsaukset

Puun energiakäytön julkinen ohjaus maaseudun sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta
Marjatta Hytönen

Maaseutualueiden ja niiden yrityksien mahdollisuudet paikallisen hajautetun energiantuotannon liiketoimintaan
Ville Tuomi ja Ari Haapanen

Kohtaamisia

Maaseutuakatemiassa suunnattiin katse maaseudun energiseen tulevaisuuteen
Jari Lyytimäki, Kati Pitkänen ja Hanna-Liisa Kangas

Puheenvuoroja

Maatilojen biokaasuntuotannosta, sosiokulttuurisista tekijöistä ja kiertotalouden edistämisestä
Suvi Huttunen

Myllyistä vesivoimalaitoksiin. Vanhat kohteet odottavat kunnostajaansa
Peter Reiter

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi