Uutisarkisto

31.8.2015 13.27

Maaseutu esillä Kuntamarkkinoilla

Kuntamarkkinat järjestetään Helsingin Kuntatalolla 9.-10.9.2015. Ohjelmassa on 10.9. klo 10.45−11.45 tilaisuus ”Kunnat muutoksessa - huomioidaanko maaseutu?”. Tilaisuudessa esitellään maaseutuvaikutusten arvioinnin hyödyntämistä kunnan muutosprosessissa ja päätöksenteossa sekä julkistetaan ”Kylämyönteisin kunta 2015” -kilpailun voittaja. 

Maaseutuvaikutusten arviointi (mva) on työkalu onnistuneiden päätösten tueksi. Sen avulla maaseutunäkökulman voi sisällyttää asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon niin paikallisella, alueellisella kuin valtakunnan tasolla. Vaikutukset on tärkeä ottaa huomioon erityisesti erilaisissa muutostilanteissa, kuten kuntarakennemuutoksessa.

Maaseutuvaikutusten arviointia tehtiin kolmella pilottialueella kuntajakoselvityksen yhteydessä syksystä 2014 alkuvuoteen 2015. Kokeilut pohjasivat maaseutuvaikutusten arvioinnin mallinnukseen, joka tehtiin Oulun yliopiston johdolla toteutetussa hankkeessa (Muilu ym. 2013). Pilottialueita olivat Raahe-Siikajoki-Pyhäjoki-kuntajakoselvitysalue, Kuopio-Siilinjärvi-Suonenjoki-kuntajakoselvitysalue sekä Nilakan kuntajakoselvitysalue (Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto).

Piloteista sekä aiemmista kokemuksista saadut opit on koottu uuteen oppaaseen ”Tehdään maaseutu näkyväksi! - Maaseutuvaikutusten arviointi kunnan kehittämisen välineenä”. Oppaassa kuvataan maaseutuvaikutusten arviointia sekä yleisesti että erityisesti kuntarakenteen muutostilanteessa. Opas on tarkoitettu mm. kuntien viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden, järjestö- ja yhdistystoimijoiden sekä aktiivisten kuntalaisten käyttöön. Opas tulee saataville Kuntaliiton sivuille syyskuun aikana.

Kuntaliitto ja Suomen kylätoiminta ry myöntävät vuosittain ”Kylämyönteisin kunta” -tunnustuksen. Vuoden 2015 Kuntamarkkinoilla tunnustus jaetaan viidennen kerran.

Lisätietoja Kuntamarkkinoista:
www.kuntamarkkinat.fi


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi