Uutisarkisto

14.8.2015 12.30

Maaseutupolitiikan tehtäviä siirretään maa- ja metsätalousministeriöön

Valtiovarainministeriö julkaisi tänään talousarvioesityksen vuodelle 2016. Maaseudun kehittämisen määräraha siirretään työ- ja elinkeinoministeriöstä maa- ja metsätalousministeriöön.

1,023 miljoonaa euroa kansallisen maaseutu- ja saaristopolitiikan toteuttamiseen ja kylätoimintaan

Maaseudun kehittämisen määrärahan arvioitu käyttö jakautuu budjettiesityksen mukaan seuraavasti:
  • Valtakunnalliset tutkimus- ja kehittämishankkeet 488 000 euroa
  • Kylätoiminnan valtionapu 400 000 euroa
  • Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä 67 500 euroa
  • Saaristoasiain neuvottelukunta 67 500 euroa
Määrärahaa on leikattu viime vuosien aikana merkittävästi. Valtakunnallisiin maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeisiin oli vielä vuonna 2012 käytettävissä lähes 2 miljoonaa euroa. Kylätoiminnan valtionapu on ollut viime vuosina noin miljoona euroa. Vuodesta 2016 lähtien maaseudun kehittämisen määrärahasta rahoitetaan myös saaristoasiain neuvottelukunnan toiminta.

Maaseutu- ja saaristopolitiikan tehtäviä maa- ja metsätalousministeriöön

Talousarvioesitykseen sisältyy myös kolmen henkilötyövuoden siirtäminen työ- ja elinkeinoministeriöstä maa- ja metsätalousministeriöön.

Kansallista maaseutupolitiikkaa on hoidettu vuosien kuluessa sisäministeriössä, maa- ja metsätalousministeriössä ja työ- ja elinkeinoministeriössä. Kataisen hallitus siirsi viimeksi vuoden 2012 alussa maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän vastuuvirkamiehet maa- ja metsätalousministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön muiden aluepolitiikan lohkojen yhteyteen. Maaseudun kehittämisen merkittävimmät rahalliset resurssit ovat EU:n osarahoittamassa maaseudun kehittämisohjelmassa, jota hallinnoi maa- ja metsätalousministeriö.

Kansallisen maaseutupolitiikan siirto maa- ja metsätalousministeriöön merkitsee nyt paluuta EU:n maaseudun kehittämisen yhteyteen ja erilleen aluepolitiikan kokonaisuudesta. Kokonaisvastuu aluepolitiikasta sekä kaupunkipolitiikan koordinaatiotehtävät säilyvät työ- ja elinkeinoministeriössä.

Maaseutupolitiikan jatkoa valmistellaan syksyn aikana

Nykyisen maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän toimikausi päättyy tämän vuoden lopussa. Jatkoa valmistellaan syksyn aikana.

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran syyskuun puolivälissä. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän puheenjohtaja on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja pääsihteeri Christell Åström työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Valtion talousarvioesitykset VM:n sivuilla.

Lisätietoja: Christell Åström, työ- ja elinkeinoministeriö, puh. 050 5747 993

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi