Uutisarkisto

2.2.2016 8.00

Maaseutuyrittäjyyden supervuosi 2016 käyntiin

Maaseudun yrittäjyyttä edistävä valtakunnallinen kampanja käynnistyi tammikuun lopulla. Ministeri Tiilikaisen vahva viesti kampanjan avausseminaarissa oli: ”Maaseudulla riittää potentiaalia, kun on vaan rohkeutta yrittää”.

Hallitukselta tukea maaseudulla toimimiseen

Maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen totesi, että Suomen etu on mahdollisimman tasapainoinen aluekehitys, jossa tunnistetaan koko maassa olevat mahdollisuudet. Ministeri Tiilikainen painotti maakuntauudistuksen tuovan päätösvaltaa lähemmäs ihmistä. Se luo samalla edellytyksiä maaseudun yrittäjien menestymiselle. ”Maaseudulla saa toimia, maaseudulla saa päättää asioista”, oli hänen viestinsä.

Ministeri Tiilikainen korosti, että joka puolella Suomea tulee olla hyvät puitteet yrittää. Hallitus käyttääkin infrastruktuurin parantamiseen 600 miljoonaa euroa vuoden 2018 loppuun mennessä.

Maaseudun yrittäjää auttaa myös erilaisten lupajärjestelmien sujuvoittaminen. Parhaillaan perataan ympäristölupajärjestelmiä. Yksi keskeinen tavoite on luopua mahdollisimman monesta luvasta ja siirtyä ilmoitusmenettelyyn. Myös asioiden sujuminen viranomaisten käsittelyssä sekä ajallisesti että prosesseiltaan jouhevasti on ensiarvoisen tärkeää.

Tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmonen Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta kertoi, että elämme murroskautta kahden paradigman välissä. Uuden paradigman alkuvaiheessa syntyy paljon uutta: teknologiaa, liiketoimintaa ja toimintatapoja. Uutuuden tuottamiseen tarvitaan yrittäjyyttä. Kuva: Hanna-Mari Kuhmonen

Maaseutuohjelma tarjoaa mahdollisuuksia yrittämiseen

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014−2020 on merkittävä maaseutuyrittäjyyden vauhdittaja. Ohjelman tunnettuuden ja mahdollisuuksien lisäämiseksi annettiin seminaarissa 28.1.2016 lähtölaukaus aluetilaisuuksille, joissa kerrotaan maaseutuohjelman mahdollisuuksista yrittäjille.

Maaseutuverkosto, Suomen Yrittäjät ja MTK järjestävät joka maakunnassa tilaisuuden, jossa kerrotaan käytännönläheisesti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tarjoamista mahdollisuuksista. Erityisenä tavoitteena on kertoa yritystuista, jotka antavat eväitä niin uusien yritysten syntymiselle kuin toimivien yritysten kehitykselle.

MTK ja Suomen Yrittäjät kutsuvat laajasti yrittäjiä tilaisuuksiin. Toistaiseksi tiedossa olevat maakunnalliset tilaisuudet ovat Etelä-Karjalassa 18.2., Pohjois-Savossa 25.2., Keski-Pohjanmaalla 30.3. ja Pohjois-Pohjanmaalla 20.4. Tilaisuuksien aikatauluja kannattaa seurata maaseutu.fi-sivun tapahtumakalenterista.

Menestystarinoita maaseudulta

Maaseuturahaston mahdollisuudet eivät ole vielä kaikille yrittäjille tuttuja. Edellisellä ohjelmakaudella tuettujen yritysten joukossa on monia menestystarinoita. Yrittäjät Kyrö Distillerystä ja Vaissin tilalta kertoivat kokemuksiaan rahoituksen hakemisesta ja toimisesta yrityksen näkökulmasta.

Maaseutupoliittisen kokonaisohjelman 2014–2020 yksi viidestä pääteemasta on elinkeinot ja osaaminen.
Teeman kannalta tavoitteena vuoteen 2020 mennessä on mm. maaseudulla sijaitsevien yritysten määrän ja niiden
kilpailukyvyn kasvu sekä yritysten lisääntynyt uskallus uusiin investointeihin. Maaseutuyrittäjyyden supervuosi ja yrittäjille suunnatut täsmätilaisuudet ovat erinomainen keino edistää kokonaisohjelman tavoitetta.

Lisätietoa:

MMM:n tiedote

Avausseminaarin esitykset

Lappeenrannan seminaari 18.2.2016

Kuopion seminaari 25.2.2016

Teksti:
Heidi Valtari, Turun yliopiston Brahea-keskus / maaseudun elinkeinot ja osaaminen -verkosto (MESI)
Hanna-Mari Kuhmonen, työ- ja elinkeinoministeriö


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi