Uutisarkisto

18.7.2016 9.00

Sote-uudistukseen mahdollistava valinnanvapausmalli

Maaseutupolitiikan Elämänlaatuverkosto (Elvi) järjesti kesäkuussa työpajan sote-uudistuksen maaseutuvaikutuksista. Keskustelussa peräänkuulutettiin mahdollistavaa valinnanvapausmallia, joka soisi joustavia ratkaisumalleja niin palvelujen valintaan kuin paikalliseen palvelutuotantoon markkinoiltaan ohuilla maaseutualueilla.

Työpajassa nostettiin esiin palvelusetelin ja henkilökohtaisen budjetin käyttöönotto sekä monialayrittäjyyden ja eri toimijoita yhteen kokoavien palvelukeskuskusten mukaan pääsy palveluntuottajiksi. 

Keskustelussa todettiin, että maaseudun erityispiirteet katoavat helposti tilastollisiin keskiarvoihin, jolloin todellista kuvaa palvelujen tilasta ja saavutettavuudesta ei saada. Kun matka-aika päivystykseen on 20 prosentilla väestöstä yli 50 minuuttia, keitä nämä ihmiset tarkemmin ovat? Kuinka varmistetaan, että he saavat palveluja niitä tarvitessaan?

Tilastollisten keskiarvojen sijaan tulisi tarkastella vaihteluvälejä - sitä keihin ja minne vaihteluvälin maksimi kohdentuu. Palvelujen suunnittelu tulisi kytkeä yhteiskunnallisten vaikutusten arviointiin, niin maaseutuvaikutusten arviointiin kuin kerrannaisvaikutusten arviointiin.

Työpajaan osallistui reilu 20 henkilöä eri organisaatioista. Työpajan keskusteluja tullaan hyödyntämään kun Elvi laatii oman lausuntonsa sote-uudistuksesta. Lue työpajan muistio täältä.  

Sote-uudistuksen alustavat lakiluonnokset julkaistiin 29.6. ja niistä on mahdollista antaa palautetta 5.8. saakka.
Virallinen lausuntokierros järjestetään elokuussa.

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi