Uutisarkisto

10.4.2017 10.00

Syyriasta saaristoon: Taalintehtaasta kotoutumisen esimerkkikylä

Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama ja Suomen Kylätoiminta ry:n hallinnoima Koko kylä kotouttaa -hanke on valinnut kotoutumistyön pilottikyläksi Kemiönsaaren Taalintehtaan Varsinais-Suomesta.

Kemiönsaari on vastaanottanut vuosina 2016 ja 2017 yhteensä 40 syyrialaista kiintiöpakolaista. He ovat saapuneet noin 1 500 asukkaan saaristolaiskylään pakolaisleiriltä. Kotoutumiskieli on suomi.

Kotoutujakylän elämää seurataan huhtikuusta joulukuuhun. Tavallista arkea, sopeutumisen monikuvioisia askeleita, juhlahetkiä. Kotoutujakylä toimii muille kunnille ja kylille konkreettisena esimerkkinä siitä, miten yhteiselo maahanmuuttajien kanssa sujuu.

– Olen todella iloinen ja ylpeä siitä, miten sekä ammattilaiset että vapaaehtoiset, koko saari ja kyläläiset ovat halunneet ottaa vastaan meidän uudet asukkaamme. Pääsy kotoutumisen pilottikyläksi on hieno asia ja täytyypä itsekin todeta, että valinta osui oikeaan, toteaa Kemiönsaaren kunnanjohtaja Anneli Pahta hymyillen.

Syyrialaisperheitä auttaa Taalintehtaalla uuden elämän alkuun pakolaiskoordinaattori Sini-Tuulia Numminen yhteistyössä kantaväestön kanssa.

– Oltuaan viikon Taalintehtaalla pakolaiset kiittelivät suomalaisten olevan ihania ihmisiä. ”Aina kun menee vaikka kauppaan, kaikki hymyilevät ja sanovat hei.” Meillä oli etukäteen puhuttu, että tulijat otetaan ystävällisesti vastaan. Ensivaikutelman voi antaa vain kerran, mutta samalla ilmeellä on jatkettu.

Taalintehdas on myös Varsinais-Suomen Vuoden kylä 2016. Tuolloinkin palkitsemisen perusteluissa mainittiin vahva yhdessä tekemisen meininki.

Taalintehtaan kuulumisia välitetään Koko kylä kotouttaa -hankkeen uutiskirjeessä, Suomen Kylätoiminta ry:n nettisivuilla www.kylatoiminta.fi, sosiaalisessa mediassa ja yhteistyökumppaneiden kanavilla.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi