Uutisarkisto

11.9.2017 9.00

Tähteellistä asiaa

Valtakunnallinen hävikkiviikko 11.–17.9.2017 haastaa ruokahävikin vähentämiseen. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa talouden lisäksi ympäristöä.

Hävikkiviikko kannustaa

Hävikkiviikon tarkoitus on kannustaa jokaista ruuantuottajaa, yritystä, kauppaa, ravintolaa ja kuluttajaa miettimään keinoja tahallisen ruokahävikin vähentämiseen. Suomessa kotitaloudet heittävät pois 30 %, teollisuus ja ravintolat kumpikin 20 %, kauppa 18 % ja alkutuotanto 12 % syömäkelpoista ruokaa tai raaka-ainetta.

Ihmisten yleisimmät syyt ruoan poisheittämiselle ovat keittiönkaappeihin unohtuvan ruuan pilaantuminen, lautaselle jäävä ruoka sekä haluttomuus syödä samoja ruokia useana päivänä. Kyse on pitkälti ympäristö- ja taloustietoisuudesta, ruoanvalmistustaidoista ja asenteesta.

Puolitetaan ruokahävikki

Kansainvälisesti YK:n ja EU:n asettamat tavoitteet on puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Maaseutupolitiikan Osaaminen ja työllisyys (OTE) -verkosto on yksi Hävikkiviikon yhteistyökumppaneista. Osallistumisohjeet ja vinkit hävikkiviikon sivustolla ja somessa hashtagilla #havikkiviikko.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi