Uutisarkisto

4.5.2015 15.12

Uudistuvatko sote-palvelut vai uudistuvatko ja samalla karkaavat?

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus kaatui edellisellä hallituskaudella perustuslaillisiin ongelmiin. Sote-uudistus tulee olemaan uuden hallituksen pöydällä ja asia on mukana myös Keskustan eduskuntaryhmille esittämissä 15 kysymyksessä. Sotea ja palveluja pohditaan maaseudun näkökulmasta seminaarissa 21.5.
Keskustan eduskuntaryhmille esittämissä kysymyksissä oli mukana kysymys: "Oletteko sitoutuneet viemään sote-uudistuksen läpi joko kuntayhtymä- tai maakuntapohjaisena?"

Uudella valmistelukierroksella on tärkeää, että Suomen alueiden erilaisuus otetaan huomioon rakenteita ja toimintamalleja suunniteltaessa. Maaseudun palvelujen haasteet, yhdenvertaisuus, sujuva hoitoon pääsy ja lähipalvelut pysyvät samoina riippumatta siitä kuka on uudistuksen vetovastuussa.

Tutkimus, politiikka ja käytännön arki kohtaavat

Helsingissä toukokuussa pidettävässä seminaarissa kohdistetaan sote-katse kuntalaisten, palveluiden käyttäjien näkökulmaan, jättäen hallintorakenteet toiselle sijalle.

Sosiaaliset ja sivistykselliset perusoikeudet ovat palvelukeskustelussa jääneet unohduksiin. HTT, FM Pauli Rautiainen Tampereen yliopstosta nostaa ne keskusteluun mukaan. Nina Siira-Kuoksa Lapin Muistiyhdistyksestä kertoo käytännön työstä muistisairaiden palvelujen tuottamiseksi maaseutualueilla. Tuottaako hallintokeskeinen palvelujärjestelmä tuntemattomia potilaita ja aiheettomia asiakkaita?

Haastateltavilta asiatuntijoilta kysytään mm. miten paikalliset erityispiirteet otetaan huomioon sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä ja miten palvelut kohdennetaan sinne missä niitä tarvitaan, ilman että ihmisiä pompotellaan luukulta toiselle.

Seminaarissa nähdään myös tuoreet, maaseudun arjesta ja arjen haasteista kertovat videot. Tulevilla päätöksillä pitäisi vastata esimerkiksi miten moniammatillisuus ja monipalvelupisteet voivat ratkaista ongelmia ja miten palvelut tulisi tehdä ihmisille eikä hallinnolle. Jos näin ei tehdä, on vaarana, että palvelut karkaavat.

Keskustelua luotsaa Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Mikael Pentikäinen.

Tervetuloa keskustelemaan maaseudun palveluista seminaariin 21.5.!

Kuinka sote-uudistus konkretisoituu parempina palveluina myös maaseudun asukkaille? Tervetuloa keskustelemaan!
  • Aika: Torstaina 21.5.2015 klo 13.30 - 16.00
  • Paikka: Opetus- ja kulttuuriministeriö, Jukola-sali, Meritullinkatu 1, Helsinki
Lataa seminaarin . Ilmoittaudu seminaariin 18.5. mennessä tästä. Seminaaria on mahdollista seurata myös suorana lähetyksenä tai tallenteena Kunta-tv:n kautta.

Seminaarin järjestävät maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä ja sen neljä verkostoa. Seminaarissa nähtävät videot ovat maaseudun palveluohjelman tuottamia.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi