Uutisarkisto

15.9.2015 8.00

Valokuitu voisi tuoda kylille säpinää

Vaasan yliopistossa elokuussa käynnistyneessä hankkeessa tutkitaan, tuovatko valokuituyhteydet maaseudulle lisää asukkaita ja yritystoimintaa.
Elokuun alussa käynnistynyttä tutkimushanketta ”Tietoverkkoyhteyksien rooli maaseutupaikkojen suhteellisen aseman muutoksessa” rahoittaa maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä / maa- ja metsätalousministeriö.

Vaikuttavatko verkkoyhteydet asukkaiden ja yritysten sijaintipäätöksiin?

– Pinta-alaltaan laajan ja maaseutumaisen valtion asuttamista ei voi perustella enää yksin itseisarvona. Nyt tulisikin katsoa tulevaisuuteen ja pohtia, miten hajallaan olevat paikalliset resurssit, osaaminen ja laajat luonnonvaraiset alueet kytketään yhteiskunnan ripeästi digitalisoituviin rakenteisiin, sanoo projektia johtava yliopistonlehtori Ilkka Luoto Vaasan yliopistosta.
Luodon mukaan tutkimuksessa selvitetään kylien ja kuntien suhteellisen aseman muutoksia tilanteessa, jossa valokuituverkkoyhteyksiä suunnitellaan tai niitä on perustettu tutkimusalueille.

– Lähtöoletuksena on, että verkkoyhteydet vaikuttavat asukkaiden ja yrityksien sijaintipäätöksiin, toimintaedellytyksiin sekä viihtyvyyteen maaseutualueilla, Luoto sanoo.

Aineistona käytetään kahdeksalta eri puolilla maata sijaitsevalta alueelta koottavaa haastattelu- ja tapaustutkimusmateriaalia, jonka kautta tietoverkkojen merkitystä peilataan paikkaperustaisen teorian ja kehittämisen näkökulmaan. Niinpä tietoliikenneinfrastruktuuria tarkastellaan myös suhteessa yhteiskunnan muihin perusrakenteisiin, kuten liikenne- ja palveluinfrastruktuuriin.

Onko digitaalisia palveluita syntynyt?

Luoto kertoo, että tutkimushankkeessa pyritään vastaamaan siihen, miten maaseudun eri toimijatahot ja yritykset ovat kyenneet tarjoamaan sekä käyttämään digitaalisia palveluja ja säilyttäneet tai peräti synnyttäneet uusia toimintaedellytyksiä maaseudulle.

Toinen tärkeä tutkimuskysymys on se, miten kuituverkko-osuuskuntien perustaminen muuttaa saavutettutta paikallisesti.

Hanke kestää ensi vuoden syyskuun loppuun saakka. Päätoimisena projektitutkijana hankkeessa on aloittanut HTM Tuomas Honkaniemi.

Uutinen Vaasan yliopiston verkkosivuilla.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi