Uutisarkisto

26.3.2015 11.30

Vuoden lähiruokateoksi lyhyt jakeluketju, REKO

Pohjanmaalainen Thomas Snellman palkittiin tänään Vuoden Lähiruokateko -palkinnolla Lähiruoka & Luomu -messuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Suomen Messusäätiön lahjoittaman palkinnon arvo on 2 000 euroa. Snellmanin ideoimassa REKO-mallissa lähiruoan tuottaja ja kuluttaja kohtaavat suoraan. 


Ensimmäiset REKO-renkaat perustettiin vuonna 2013 ja tällä hetkellä renkaita on lähes 50.Thomas Snellmanin ideoi lähiruoan myynti- ja jakelumalliksi REKO:n (Rejäl konsumtion - Reilua kuluttamista), jossa kuluttajat voivat tilata lähiruokatuottajilta ruokaa suoraan ilman välikäsiä. REKO-renkaat toimivat Facebookissa suljettuina ryhminä, joissa tilaukset ja toimitukset sovitaan. Uudenlaiset lähiruoan myynti- ja jakelukanavat ovat lähivuosina lisääntyneet vauhdilla, ja REKO on hyvä esimerkki lyhyisiin jakeluketjuihin perustuvasta toiminnasta. REKO-renkaiden lisäksi myös yksittäiset tuottajat ja yrittäjät ovat alkaneet soveltaa mallia omaan yritystoimintaansa ja toimittavat tuotteita ennakkotilauksen mukaan suoraan kuluttajille.

REKO-renkaita on otettu käyttöön erityisesti Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Tampereen seudulla. Kahdesta pilottirenkaasta vuonna 2013 alkanut toiminta on kasvanut niin, että renkaiden jäsenmäärä on jo 27 000. Snellman on jakanut tietoa REKO-mallista ensin Pohjanmaalla EkoNu! -hankkeessa ja sen jälkeen oman maatilatoimintansa ohessa. 

- 46 säännöllisesti tuotteita välittävää REKO-rengasta osoittaa, miten valtava kiinnostus lähiruokaa kohtaan on ja miten helposti toiminta on organisoitavissa, jos vain on tarjolla riittävästi tietoa ja toimintaan uskova innovaattori Snellmanin tapaan, sanoo raadin puheenjohtaja Kirsi Viljanen. 

- REKO-renkaiden hyötyjä voisi luetella vaikka kuinka paljon. Ensinnäkin lähiruokatuotteiden pienillekin erille löytyy tästä uusi kauppakanava. Yritykset uskaltavat laajentaa tuotantoaan, kun heillä on tiedossaan sitoutunut ostajajoukko. Lisäksi REKO:n kautta myytävät ruokamäärät ovat kasvussa ja parantavat näin lähiruoan kilpailukykyä. Facebook-ryhmä tuo sosiaalisuutta kuluttajan ja tuottajan välille ja tuottajien välille yhteistyömahdollisuuksia, Viljanen luettelee. 

Vuoden lähiruokateko -palkinto jaettiin nyt kolmannen kerran. Aikaisemmat voittajat ovat Heikki Ahopelto ja LähiPuoti Remes. Voittajan valitsi raati, johon kuuluivat lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä, johtaja Seija Kurunmäki ELO-säätiöstä, puheenjohtaja Ulla Liukkonen Suomen Keittiömestarit ry:stä, ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi MTK:sta ja erityisasiantuntija Heidi Valtari YTR:n MESI-verkostosta. 

Lisätietoja:
Thomas Snellman, p. 040 8273549, thomas.snellman@multi.fi
Lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen, p. 0295 16 2142, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi