Uutisarkisto

7.10.2015 11.55

Ympäristöluotsi innostaa tutustumaan lähiympäristöön

Tunnustelutuokio syksyn lehtiin tai metsän sammaliin vie palvelutalon asukaan ajatukset nuoruusmuistoihin. Talkoilla toteutettu hyötypuutarha lähiön joutomaalla taas on palvelus koko yhteisölle. Ympäristöluotseja on koulutettu vertaisohjaajiksi katsomaan lähiympäristöä uusin silmin.

Kotiseutu tutuksi

Oma kotiseutu ja lähiympäristö ovat yllättävän vieraita monelle ihmiselle. Syynä voi olla esimerkiksi muutto uudelle paikkakunnalle, liikuntarajoitteet tai vaikka ikä. Lisäksi saattaa puuttua tietämys lähiseudun kohteista tai uskallus tutustua niihin yksin. Liikkeelle lähtemiseen kaivataan apua ja opastusta.

Maaseudun Sivistysliitto on kehittänyt ympäristöluotsikoulutusta, joka valmentaa ympäristöasioista kiinnostuneita henkilöitä vapaaehtoisiksi vertaisohjaajiksi. Ympäristöluotsi ei ole opas, vaan kanssakulkija, innostaja ja vertaisihmettelijä. Ympäristöluotsit ovat valmiita ottamaan muitakin mukaansa löytöretkille kotiseudun lähiluontoon ja uusiin ympäristöihin.

Ympäristöluotseille monipuolista koulutusta

Ympäristöluotsikoulutuksen sisältö on monipuolinen ja monitahoinen. Koulutuksen teemat vaihtelevat jokamiehenoikeuksista paikan adoptoimiseen ja vähähiilisyydestä ympäristötaiteeseen. Koulutuksen sisältöjä myös painotetaan kunkin alueen ominaispiirteiden ja osallistujien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Oleellista on se, että osallistujilla on halu herätellä ihmisiä katsomaan omaa lähiympäristöä uusin silmin ja avata erilaisia näkökulmia.

Ympäristöluotsit voivat toimia esimerkiksi lapsi-, nuoriso-, seniori- tai erityisryhmien kanssa tai kyläyhdistysten ja järjestöjen parissa. Vertaistoimintaa voi tehdä myös omassa tuttavapiirissä, työyhteisössä tai naapurustossa. Toiminta on vapaaehtoistyötä oman ympäristön puolesta.

Tervetuloa tutustumaan ympäristöluotsitoimintaan 6.11.

Ensimmäinen koulutus toteutettiin vuonna 2013 Jyväskylän taidemuseon kulttuuriluotsien kanssa ja siitä saatujen hyvin kokemusten pohjalta asiaa ryhdyttiin kehittämään eteenpäin. Tukea kehittämiseen on saatu mm. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmältä, ympäristöministeriöltä sekä Koneen ja Keskitien säätiöiltä. Tähän mennessä koulutuksia on järjestetty viidellä paikkakunnalla ja uusia koulutuksia on käynnistymässä.

Ympäristöluotsauksen toimintamalli on herättänyt paljon kiinnostusta ja se olisi hyvä lisä monen organisaation välinevalikoimaan. Seuraava vaihe ympäristöluotsitoiminnassa on esitellä sitä uusille tahoille ja yhdessä kehittää toimintamallia eteenpäin.

Maaseudun Sivistysliitto järjestää kaikille kiinnostuneille avoimen esittelytilaisuuden ympäristöluotsitoiminnasta perjantaina 6.11. Helsingissä. Tervetuloa mukaan!  

Lisätietoja:
Helka Ketonen, Maaseudun Sivistysliitto, 040 3577662, helka.ketonen@msl.fi
Reeta Rönkkö, Maaseudun Sivistysliitto, 050-3267889, reeta.ronkko@msl.fi

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi