Uutisarkisto

29.9.2015 14.00

Opas maaseutuvaikutusten arvioinnista valmistui

Suomen Kuntaliitto ja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä YTR ovat laatineet oppaan Tehdään maaseutu näkyväksi! Maaseutuvaikutusten arviointi kunnan kehittämisen työkaluna. Oppaassa kuvataan maaseutuvaikutusten arviointia sekä yleisesti että erityisesti kuntarakenteen muutostilanteessa.

Maaseutuvaikutusten arviointi on työkalu päätösten tueksi. Sen avulla maaseutunäkökulman voi sisällyttää asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon niin paikallisella, alueellisella kuin valtakunnan tasolla. Vaikutukset on tärkeä ottaa huomioon erityisesti erilaisissa muutostilanteissa, kuten kuntarakennemuutoksessa. Opas tarjoaa hyödyllistä tietoa kunnan kehittämiseksi riippumatta siitä, onko tulevaisuudessa odotettavissa kuntarakennemuutosta vai ei.

Opas perustuu kuntarakennemuutoksen yhteydessä tehtyjen maaseutuvaikutusten arviointiprosessien kokemuksiin. Maaseutuvaikutusten arviointia tehtiin kolmella pilottialueella kuntajakoselvityksen yhteydessä syksystä 2014 alkuvuoteen 2015.

Pilottialueita olivat Raahe-Siikajoki-Pyhäjoki-kuntajakoselvitysalue, Kuopio-Siilinjärvi-Suonenjoki-kuntajakoselvitysalue sekä Nilakan kuntajakoselvitysalue (Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto). Lisäksi oppaassa on mukana Juankoski-Kuopio-kuntaliitosselvityksen yhdessä tehdystä maaseutuvaikutusten arvioinnista saatuja kokemuksia.

Tehdään maaseutu näkyväksi -opas on tarkoitettu mm. kuntien viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden, järjestö- ja yhdistystoimijoiden sekä aktiivisten kuntalaisten käyttöön. 

Lisätiedot
erityisasiantuntija Taina Väre, Suomen Kuntaliitto, p. 050 462 7279, etunimi.sukunimi@kuntaliitto.fi
ylitarkastaja Hanna-Mari Kuhmonen, TEM/maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, p. 0400 395 606, etunimi.sukunimi@tem.fi


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi