Maaseutupolitiikka
Maaseutupolitiikan viikkokirje 1/2019 (viikko 3)
Maaseutupolitiikan ajankohtaiskirje uudistui. Uudet viikkokirjeet lähetetään tiistaisin, joka toinen viikko. Ajankohtaisista maaseutupoliittisista asioista pyritään tiedottamaan mahdollisimman kattavasti ja laajasti, mutta myös tiiviisti.

Maaseutupolitiikan uutiset, tiedotteet ja kannanotot:

HAMA-verkosto: Harvaan asuttujen alueiden mahdollisuudet nostettava kansallisen politiikan keskiöön

Maaseutupolitiikan Harvaan asutun maaseudun verkosto on julkaissut eduskuntavaaliteemansa. HAMA-verkosto korostaa harvaan asuttujen alueiden osaa Suomen kilpailukyvyn kehityksessä. HAMA-alueella sijaitsee valtaosa Suomen luonnon aineellisista ja aineettomista raaka-aineista. Työikäisen väestön eläköitymisen myötä harvaan asutuilla alueilla on tällä hetkellä vakava työvoimapula, mikä vaikuttaa raaka-aineiden jatkojalostuksen ja matkailun kasvun mahdollisuuksiin. Lue lisää täältä.

Valtakunnallisten maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeiden rahoitusta haettiin yhteensä 2,2 miljoonaa euroa

MMM:n avaama, maaseutupolitiikan valtakunnalliseen kehittämistoimintaan kuuluvien valtakunnallisten maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeiden vuoden 2019 haku päättyi maanantaina 31.12.2018. Hakuteemoina olivat sosiaaliset innovaatiot maaseudun elinvoiman kehittämisessä ja jokeriteema. Hankehakemuksia saapui määräaikaan mennessä yhteensä 21 kappaletta. Määrärahaa haettiin yhteensä 2,2 milj. euroa. Käytettävissä on 510 000 euroa, mikäli vioden 2019 Makeran käyttösuunnitelma hyväksytään. Lue lisää täältä.

Maaseutupolitiikka 30-vuotta: Maaseutupolitiikalle on tilausta

Kansallisen maaseutupolitiikan 30. vuoden kehittymistä juhlittiin Säätytalolla 29.11.2018. MANE julkaisi juhlaseminaarissa yhteistyössä MUA-lehden kanssa erikoisnumeron: Maaseutuja tulevaisuudessa – maaseutupolitiikan 30-vuotisjuhlanumero. Julkaisussa joukko suomalaisia maaseutututkijoita käsittelee maaseutujemme tulevaisuudennäkymiä eri näkökulmista. Julkaisu toimii ajatusten ja maaseutupoliittisen keskustelun herättäjänä. Katsaus juhlaseminaarin puheenvuoroista sekä linkit esityksiin löytyvät täältäMaaseutupolitiikan blogit:

Kestävämpää uutta vuotta 2019

"Uusi vuosi uudet kujeet", kuten tavataan sanoa. Maaseutupolitiikan saralla alkanut vuosi toi tullessaan kaksivuotisen teemapainotuksen: Kestävä kehitys maaseutukontekstissa. Sinällään kestävä kehitys ja sen tavoitteet ovat pitkään olleet osa kansallista maaseutupolitiikkaa. Nyt tavoitteena on nostaa politiikkakeskusteluun entistä vahvemmin maaseutualueiden rooli ratkaisijana, haasteita unohtamatta.

Lue pääsihteeri Christell Åströmin blogi täältä.


Yrittäjämäisen toimijan lupaus ja haaste maaseutuyhteisöjen kehittämisessä

Yrittäjämäisestä toimijasta on tullut tärkeä toivon symboli olemassaolostaan ja elinvoimastaan kamppaileville yhteisöille ja alueille. Innovatiivisia toimeen tarttujia ja uskonluojia kaivataan paitsi yrityssektorin ja talouden vauhdittajiksi myös koko yhteisön ongelmanratkojiksi, oli sitten kysymys koulutuksen, terveydenhuollon tai muun palvelutuotannon haasteista. Myös yhteisöjen muutoskestävyyttä eli resilienssiä kolmessa kunnassa tarkastelleen tutkimusprojektimme valossa yrittäjämäisten toimijoiden panos, ja sen niveltyminen osaksi yhteisön kehittämistä, on yksi avainkysymyksistä.

Lue Jarkko Pyysiäisen ja Kari Mikko Vesalan blogi, Maaseutuyhteisöt, yrittäjyys ja muutoskestävyys -hankkeesta (1.5.2017-31.12.2018). Hanke on rahoitettu Maaseutupolitiikan hankehaun kautta. 


Tapahtumat:

Yksityistielaki uudistuu! -webcast 16.1.2019


Yksityistielaki uudistuu. Uusi laki on voimassa 1.1.2019 lähtien. Mikä käytännössä muuttuu? Tervetuloa seuraamaan Maaseutu LIVE -keskustelua netin kautta 16.1. klo 13-15.00. Netin kautta voi esittää omia kysymyksiä. Lähetyksessä mukana mm. lainvalmistelusta vastaava liikenne- ja viestintäministeriön virkamies Kaisa Kuukasjärvi. Lähetystä voi seurata suorana osoitteesta Kuntaliitto.fi/live.Tulevat kokoukset:

Maaseutupolitiikan neuvosto 
  • 27.3. klo 10-12. Säätytalolla. 
Sihteeristö 
  • 5.2. klo 10-12.30. 
  • 13.2. klo 10-12.30

Poimintoja:  

Maaseutu.fi: Uusiutuva metsä ja maaseutu -kasvupolun haku on auki 

Maaseudulla toimivilla mikro- ja pk-yrityksillä on suuri merkitys alueen elinvoimaisuudelle ja sitä kautta koko Suomen taloudelle ja sen kasvulle. Uusiutuva metsä ja maaseutu -Kasvupolku haluaa tukea näiden yritysten kasvua ja kehittymistä sekä toimivien ratkaisujen löytymistä. Lue lisää täältä

Maaseutu.fi: Uudet työryhmät käyntiin 

Maaseutuverkostossa aloittaa vuoden 2019 alusta kaksi uutta työryhmää: Tulevaisuuden tuottajat ja Älykkäät kylät. Tulevaisuuden tuottajat –työryhmän koordinaattoriksi on valittu Kaisa Pethman ja Älykkäät kylät –työryhmää johtaa Sami Tantarimäki. Lue lisää täältä

Lapsiasiainvaltuutettu otti YLE:ssä kantaa lähikoulujen lakkautuksiin

Oikeusministeriön lapsiasiainvaltuutettu ja maaseutupolitiikan Kansalaistoiminta- ja hyvinvointiverkoston (KAHVEE) asiantuntijajäsen Tuomas Kurttila otti vuoden alussa YLE-uutisessa kantaa lasten oikeuksiin koskien kouluverkon karsimista. Kurttila esitti, että "kouluverkoston tulisi ottaa kansalliseen huomaan, koska hänen mukaansa eri alueiden lapset eriarvoistuvat". Lue uutinen täältä. Tutustu myös KAHVEEn Kylät palvelukeskuksina -seminaarin materiaaleihin, jotka koskevat asiaa, täältä

MT nosti monipaikkaisuuden keskusteluun

Maaseudun Tulevaisuudessa tartuttiin vuoden alussa monipaikkaisuusilmiöön. Lehti haastatteli Luken erikoistutkijaa Olli Lehtosta. Lehtonen peräänkuulutti artikkelissa monipaikkaisuuden parempaa näkyvyyttä aluerakennekartoissa. Hän huomautti median maaseututiedon puutteesta sekä peräänkuulutti maaseudun ja paikallistaajamien mukaan ottoa osaamisperustaiseen talouteen. Lue artikkeli täältä

LVM julkaisi Toimenpideohjelma hiilettömään liikenteeseen 2045

LVM:n Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti julkaistiin 12.12.2018. Loppuraportti sisältää toimenpiteitä, joiden tavoitteena on päästä hiilettömään liikenteeseen ja irti fossiilisista polttoaineista. Sellaisinaan esitetyillä toimenpiteillä olisi suuria vaikutuksia maaseudulla. Lue kooste ja raportti täältä

EK ja MMM: Suomalainen maaseutu tuottaa talouskasvua oletettua enemmän

EK:n ja MMM:n Maaseutu-Pulssi-tutkimuksen (2018) tuloksissa nousi keskeisinä havaintoina esille maaseudun yritysten positiiviset tulevaisuudennäkymät, työllisyyden ja kysynnän lisääntyminen sekä kasvua hidastava osaajapula. Lue tiedote täältä. Lue myös MANEn kannanotto: Osaavan työvoiman pula kansallinen kysymys.