Leader-toiminnalla lisää osallisuutta ja elinvoimaa kuntiin

Näin kuntavaalien alla lienee yksi jos toinenkin meistä miettinyt vaalimainoksia katsellessa, miten ja missä se paljon puhuttu uusi kunta nyt näkyy?

Näin kuntavaalien alla lienee yksi jos toinenkin meistä miettinyt vaalimainoksia katsellessa, miten ja missä se paljon puhuttu uusi kunta nyt näkyy? Ovatko kuntavaaliehdokkaat olleenkaan perillä siitä mitä aluehallintouudistus tuo tullessaan ja miten kuntien rooli muuttuu? Ainakin tällaisen paikalliskehittäjän näkökulmasta kaipaisi enemmän keskustelua siitä, miten yhdistystoiminnan ja paikallisyhteisöjen merkityksen kasvaessa yhteistyö uudistuvien kuntien kanssa järjestetään.

Kuntien ja Leader-ryhmien kohtalonyhteys

Leader-ryhmät ovat tehneet vaikuttavaa kehittämistyötä seututasolla jo yli 20 vuotta. Kunnat ovat alusta pitäen olleet Leader-toiminnan merkittävin yhteistyökumppani. Rohkenen heittää, että jatkossa kuntien ja Leader-ryhmien kesken vallitsee tietynlainen ”kohtalonyhteys”.

Leader-ryhmät ovat ainoa horisontaalinen ja sitoutumaton järjestö jolla on tarjota myös rahoitus uusiin ideoihin ja yhteisöjen tarpeisiin. Tällaisen kumppanin jokainen kunta tarvitsee jatkossakin. Yhteisöjä on voimistettava ja osallisuutta vahvistettava, ja uskokaa tai älkää, se on taitolaji! Leader on osallistamisen asiantuntija, ja myös elinvoiman.

Ja tässä onkin asian pihvi, Leader tuottaa lisäarvoa kahdella tapaa. Ensinnäkin, kunnan Leader-ryhmälle antamat eurot tuottavat vipuvaikutuksella seitsenkertaisen panoksen aluetalouteen kun mukaan lasketaan EU:n, valtion ja yritysten vastarahat sekä vapaaehtoistyön arvo. Toiseksi, toiminta lisää sosiaalista pääoma alueilla eli sitä ihmisiä yhteisöihin kiinnittävää ihmeainetta mitä yhteiskuntamme nyt mitä kipeimmin tarvitsee.

Yhteiskuntavastuun ottaminen ei ole hetkellinen ilmiö

Eräs uusi teleyhtiö lanseerasi juuri mainoskampanjan jonka slogan kuuluu ”On löydettävä uusi yhteys”. Ja osui sekä herkästi että kipeästi ajan hermoon. Yhteisöllisyyden lisääminen ei ole sanahelinää, sille on valtava tarve tässä ja nyt. Mutta on muistettava, että yhteiskuntavastuita ottava ja siihen kykenevä yhdistystoiminta on eri asia kuin hetkelliset ilmiöt. Tarvitsemme yhteisöllisyyttä joka kykenee myös kantamaan vastuuta pitkäjänteisesti. Paikalliskehittäjillä on tarjota sekä keinoja että vastuunottoa uusille kunnille.