Maaseutu on matkailuelämysten aarreaitta

Suomi on täynnä maaseudun monipuolisia matkailu- ja käyntikohteita sekä kylätapahtumia. Matkailijat maailman eri kolkista matkustavat sankoin joukoin Suomeen etsimään rauhaa ja harmoniaa arjen vastapainoksi, mutta me itse emme aina ymmärrä arvostaa lähiseutumme erityisyyttä.

Monet kotimaan matkakohteet odottavat yhä löytämistään

Maaseudun matkailuyritysten asiakasmäärien kasvu on suurinta vuosikausiin, eikä suotta. Maaseudun helmet kutsuvat matkaajan nauttimaan hiljaisuudesta ja hyvinvointipalveluista sekä tutustumaan paikallisiin tuotteisiin, ruokaan ja elämyksiin. Unohtumattomia kokemuksia ei tarvitse lähteä etsimään ulkomailta asti, sillä koto-Suomessakin voi vierailla viinitilalla, kokeilla koskenlaskua, lähteä karhunkatseluretkelle tai vesiputouksia bongailemaan.

Jopa kylmänä ja sateisena kesänä suomalainen maaseutu ja luonto kiinnostivat matkailijoita. Lähes puolet matkailuyrityksistä sai vieraikseen kotimaan matkailijoita enemmän kuin kesällä 2016. Mielenkiintoiset museot ja mitä erikoisimmat tapahtumat ovatkin oiva syy lähteä reissuun myös niihin kotimaan kolkkiin, joissa ei aikaisemmin ole tullut käytyä. Parasta kotimaassa matkaillessa on, että lyhyen välimatkan retkelle ehtii vaikka vain viikonlopuksi, ja spontaanitkin seikkailut kotimaassa ovat mahdollisia.

Maaseutuparlamentissa Leppävirralla pyysimme kävijöitä merkitsemään #Lomahaaste-kartalle, minne he haluaisivat matkustaa maaseudulla. Saimme kartalle 150 matkavinkkiä eri puolelta kotimaata: Järvi-Suomi, rannikkoseutu, Lappi ja sisämaa tarjoavat jokaiselle jotakin.

Matkaillaan lisää kotimaassamme

Syksy on retkeilyn, marjastuksen ja sienestyksen kulta-aikaa. Kotimaan kauniit ja monimuotoiset kansallispuistot luontokeskuksineen houkuttelevat matkustamaan kotimaassa. Luonnosta voi nauttia joko omatoimisesti tai ohjattujen aktiviteettien parissa. Maisemat pääsevät oikeuksiinsa, kun niitä saa ihailla patikoiden, meloen, maastopyöräillen tai hiihtäen. Monien kansallispuistojen ympäristössä on matkailupalveluja, joten kansallispuistovierailun voi helposti yhdistää myös muissa kohteissa vierailuun ja lähialueella majoittumiseen.

Jos jokainen suomalainen tekisi tänä vuonna yhden kotimaanmatkan lisää, kasvattaisi se matkailun kokonaiskysyntää 800 miljoonalla eurolla. Uusia työpaikkoja syntyisi sen myötä jopa 7 000, ja erityisesti nuorille.

”Lomahaaste: Löydä Suomesi!” on elinkeinoministeri Mika Lintilän alkuvuodesta starttaama kotimaanmatkailun haastekampanja. Haasteen tavoitteena on innostaa suomalaisia tekemään ainakin yksi kotimaanmatka lisää Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Inspiraatiota syysloman, joululoman ja viikonloppuretkien suunnitteluun voit hakea sivustolta www.lomahaaste.fi. Ota haaste vastaan: jaa kotimaan suosikkikohteesi kuvina ja/tai sanoina sosiaalisessa mediassa tunnisteella #lomahaaste ja käy tutustumassa muiden jakamiin kotimaan aarteisiin. Virkistävää matkailusyksyä!

Unohtumattomia kokemuksia ei tarvitse lähteä etsimään ulkomailta asti
  • Wihuri, Julia

    Harjoittelija

    Kirjoittaja toimi viestinnän korkeakouluharjoittelijana työ- ja elinkeinoministeriön matkailutiimissä ja osallistui kotimaanmatkailun haastekampanjan Lomahaasteen toteuttamiseen.