Maaseutuparlamentti retkeili nykyaikaisille maatiloille

MTK Leppävirran ja MTK Pohjois-Savon järjestämällä retkellä vierailtiin tiloilla; emolehmätilalla maitotilalla, marjatilalla ja kuivuriyrityksessä. Kohteiden välissä pysähdyttiin syömässä lounas kyläkaupalla.

Ulla ja Jari Kauhanen olivat kahdentoista vuoden kuluessa luoneet tukkimetsän paikalle modernin luomutilan, jossa keskityttiin emolehmien kasvatukseen ja karjanjalostukseen. Yrittäjien itsensä mukaan onnistumisen edellytys oli ennen kaikkea ympäristön tilojen kanssa syntynyt toimiva yhteistyöverkosto, joka mahdollisti esimerkiksi koneiden yhteiskäytön ja viljelymaiden järjestelmällisen laajentamisen. Suoramyynti oli tilalla hyväksi koettu keino saada lihasta sen laatua vastaava korvaus.

Ympäristötieteilijäpariskunta Noora ja Janne Räsäsen marjatilalla oli laitettu mehiläiset töihin. Pääelinkeinonaan mansikkaa ja vadelmaa viljelevä pariskunta pyrki mehiläiskasvatuksen avulla varmistamaan marjojen pölytyksen, ja hyödynsi mehiläisiä myös mansikkahomeen torjunta-aineen levittäjinä.

Tilalla oli paneuduttu maanparannuskasvien, kuten öljyretikan, kauran ja herneen hyödyntämiseen. Oppia ja ideoita marjanviljelyn ongelmien ratkomiseen yrittäjät hakivat aktiivisesti Marjaosaamiskeskuksesta ja tekivät yhteistyötä myös Itä-Suomen yliopiston kanssa.

Kaikissa vierailukohteissa uskallus kehittää toimintaa ja halu oppia teki vaikutuksen, eikä pärjäämisen reseptiä salattu: yhteistyössä on voimaa.

Anna Salminen toimii maa- ja metsätalousministeriön tiedottajana muun muassa luomu- ja lähiruoka-aiheissa.