Kuntamarkkinat 2022

Maaseutuverkosto, Maaseutupolitiikka

Kuntamarkkinat järjestetään 29. kertaa Kuntatalolla 14.-15.9.2022. Kuntamarkkinoiden tämän vuotisena teemana on Hyvän elämän kunnat kestävää tulevaisuutta rakentamassa.

Asiantuntijoita tavattavissa elävässä kirjastossa messuosastolla 0C9

Maaseutupolitiikan neuvosto MANE ja EU:n maaseuturahasto ovat mukana Kuntamarkkinoilla yhteisellä messuosastolla 0C9 Kuntatalon K-kerroksessa. Messuosastomme on elävä kirjasto - tervetuloa tapaamaan asiantuntijoita ja löytämään ratkaisuja, rahoitusta ja inspiraatiota tulevaisuuden kuntaasi varten! Messuosastomme on auki keskiviikkona 14.9. klo 9-18 ja torstaina 15.9. klo 9-16.

Elävän kirjaston asiantuntijat ja aikataulu (sulkeissa mainittu teemoja):

Keskiviikko 14.9.

 • klo 10-11 Virpi Harilahti-Juola, kehittämispäällikkö, Maaseudun Sivistysliitto (mm. osallisuus, yhteisöllisyys)
 • klo 12-13 Mari Kattilakoski, tutkija, Itä-Suomen yliopisto (mm. arjen turva, maaseutuvaikutusten arviointi, älykäs sopeutuminen)
 • klo 13-14 Juha-Matti Markkola, verkostoasiantuntija, maaseutuverkostopalvelut ja Marianne Selkäinaho, maaseutuylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö
 • klo 14-15 Teemu Makkonen, professori, Itä-Suomen yliopisto (mm. älykäs sopeutuminen)
 • klo 15-16 Sami Tantarimäki, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö (mm. kouluverkko)
 • klo 16-17 Heli Siirilä, projektipäällikkö, Vaasan yliopiston tutkimusalusta InnoLab (mm. liikenne, laajakaista, hajautetut toimintamallit)

Torstai 15.9.

 • klo 9-10 Sami Tantarimäki, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
 • klo 10-11  Hilkka Vihinen, tutkimusprofessori, Luonnonvarakeskus (mm. maaseutuvaikutusten arviointi)
 • klo 11-12 Virpi Harilahti-Juola, kehittämispäällikkö, Maaseudun Sivistysliitto ja Mari Kattilakoski, tutkija, Itä-Suomen yliopisto
 • klo 12-13 Heli Siirilä, projektipäällikkö, Vaasan yliopiston tutkimusalusta InnoLab ja Heli Talvitie, kansainvälisyyskoordinaattori, Leader Aisapari (mm. paikkariippumattomuus)
 • klo 13-14 Teemu Makkonen, professori, Itä-Suomen yliopisto
 • klo 14-15 Juha-Matti Markkola, verkostoasiantuntija, maaseutuverkostopalvelut

Älynväläyksiä - ratkaisuja hyvään elämään ja älykkääseen sopeutumiseen

MANE ja maaseuturahasto järjestävät kaksi tietoiskua keskiviikkona 14.9. ja torstaina 15.9. klo 11-11.20. Tietoiskut järjestetään Kuntatalon tilassa A3.3. ”Älynväläyksiä - ratkaisuja hyvään elämään ja älykkääseen sopeutumiseen" –tietoiskujen teemana on älykäs sopeutuminen. Monissa Suomen kunnissa väkiluku tippuu, miten älykkäästi sopeutua tilanteeseen? Mitä älykkäällä sopeutumisella oikeastaan tarkoitetaan ja miksi se on kuntien näkökulmasta tärkeää? Millaisia esimerkkejä kuntakentältä löytyy? Entä mitä välineitä maaseuturahasto tarjoaa älykkääseen sopeutumiseen? Mm. näitä kysymyksiä tarkastellaan tietoiskuissamme, tervetuloa mukaan! Puhujina MANEn rahoittaman Sopeutuvat innovatiiviset maaseudut (SOMA) –hankkeen vastuullinen johtaja, professori Teemu Makkonen Itä-Suomen yliopistosta, kunnanjohtaja Terhi Lindholm Pyhtään kunnasta sekä maaseutuylitarkastaja Marianne Selkäinaho maa- ja metsätalousministeriöstä. Tietoiskun juontaa verkostoasiantuntija Juha-Matti Markkola maaseutuverkostopalveluista.

Tulevaisuuden menestyjiä ovat ne kunnat, jotka saavat asukkaat mukaan

Maaseutupolitiikan käytettävissä olevista tutkimus- ja kehittämisvaroista rahoitettu KestäväMaaseutu-hanke järjestää tietoiskun 15.9. klo 13- 13.45. Tietoisku järjestetään Kuntatalon tilassa B3.1. ”Tulevaisuuden menestyjiä ovat ne kunnat, jotka saavat asukkaat mukaan” –tietoiskussa kuullaan, millaisia näkemyksiä kuntalaisilla on siitä, millainen kunta koetaan hyväksi paikaksi asua ja elää. Tietoiskun puhujina ovat kehittämispäällikkö Virpi Harilahti-Juola Maaseudun Sivistysliitosta, kunnanjohtaja Tarja Hosiaisluoma Karvian kunnasta sekä tutkija Mari Kattilakoski Itä-Suomen yliopistosta. Kestävä Maaseutu tutkimus- ja kehittämishanke on tuottanut osallistavin ja yhteiskehittämisen menetelmin tietopohjaa ja keskustelunavauksia kestävän hyvinvoinnin ja elinvoiman jäsentämiseen tulevaisuuden kunnissa. Hankkeessa ovat olleet mukana Ilomantsi, Karvia, Posio, Tammela ja Viitasaari.

Kuntamarkkinoiden taustaa

Kuntamarkkinoita järjestävät Suomen Kuntaliitto ja Kuntalehti. Kuntamarkkinat on Suomen ainoa julkisen hallinnon foorumi, jossa on esillä kaikki kunta-alan hallintosektorit.

Kahtena edellisenä vuotena tapahtuma järjestettiin verkossa koronapandemiasta johtuen. Tänä vuonna Kuntamarkkinat palaavat Kuntatalolle, jossa järjestetään suurin osa ohjelmasta. Osa ohjelmasta esitetään myös verkossa. Kuntamarkkinoiden runsas ohjelmatarjonta koostuu seminaareista ja tietoiskuista.

Osallistuminen ja ohjelma on ilmaista kaikille julkisen hallinnon, kuntien ja hyvinvointialueiden valtuustojen, yleishyödyllisten järjestöjen ja yhdistysten sekä tapahtumakumppaneiden edustajille. Osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä etukäteen. Rekisteröitymisohjeet ja Kuntamarkkinoiden koko ohjelmakattauksen löydät Kuntamarkkinoiden nettisivuilta.

Lisätiedot

 • Latvakoski, Laura

  Suunnittelija, maa- ja metsätalousministeriö

  Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi
  Puhelinnumero: +358 (0)295 16 2054

  Laura toimii suunnittelijana maa- ja metsätalousministeriössä maaseutupolitiikan neuvoston MANEn ja saaristoasian neuvottelukunnan SANKin tehtävissä.

 • Husberg, Antonia

  Maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri, neuvotteleva virkamies (MMM)

  Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi
  Puhelinnumero: +358 (0)295 16 2033

  Maaseutuparlamentti 2021 -tapahtuman tuottaja.

 • Kiikkala, Meri

  Erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö

  Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi
  Puhelinnumero: 0295162042