Maaseutututkijatapaaminen Lappeenrannassa 25.-26.8.

Maaseutututkijatapaamisen teemana on tänä vuonna kestävät paikallisyhteisöt.

Maaseudun väestön ikääntyminen ja palvelurakenteiden muutokset, ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden väheneminen sekä kärjistyvät globaalit konfliktit edellyttävät yhteiskunnalta ja maaseudun paikallisyhteisöiltä muutosten hallintaa ja kestävän kehityksen tavoitteisiin perustuvaa uudistumiskykyä. Paikallisyhteisöissä etsitään uusia ratkaisuja koskien muun muassa palvelujen järjestämistä, osallisuuden ja demokratian vahvistamista, hajautettua energian- ja ruoantuotantoa, aluetalouden vahvistamista, kestävää matkailua ja omavaraisuutta.

Muutos kohti kestävää yhteiskuntaa ja kestäviä paikallisyhteisöjä edellyttää rohkeutta ja kykyä ajatella ja toimia uudella tavalla. Poliittisen ohjauksen ja asiantuntijatiedon rinnalla kyse on vahvasti myös yhteisöjen sosiaalisesta kysymyksestä – paikallisyhteisöjen osallisuudesta, aktiivisuudesta ja valmiudesta etsiä rohkeasti uudenlaisia maaseudulle soveltuvia ratkaisuja. Paikallisyhteisöjen rakenteiden ja toimintatapojen uudistuessa on myös tärkeää, että yhteisön perusta, kuten identiteetti ja toimivat olemassa olevat rakenteet, säilyvät. Kuinka meneillään olevat muutokset muuttavat maaseutua ja sen paikallisyhteisöjä? Millaisia kestävyysratkaisuja maaseutualueilla on tunnistettavissa ja kehitetään?

Tervetuloa keskustelemaan, vaihtamaan ajatuksia ja kuulemaan uusia tutkimustuloksia!

#muatapaa2022

Paikka: Holiday Club Saimaa

Osoite: Rauhanrinne 1, Rauha/Lappeenranta (Huom, jos saavut junalla, lähin rautatieasema Imatra) Katso saapumisohjeet!

Tapahtuman ohjelma alla. Lisätiedot työryhmistä (työryhmiin voi jättää abstrakteja / esityksiä 31.5.2022 asti), osallistumismaksusta, ilmoittautumisesta sekä majoituksesta mua.fi -sivulla.

Ohjelma

Torstai 25.8.2022

11.30 Ilmoittautuminen ja lounasmahdollisuus (omakustanteinen)

13.00

  • Tervetuloa Maaseutututkijatapaamiseen Saimaan rannalle!
  • Energiamurros ja maaseutu: kohti kestävää ja kaikille oikeudenmukaista kehitystä, vanhempi tutkija ja apulaisjohtaja Mari Martiskainen, University of Sussex (Sussex Energy Group)
  • Järvi-Suomen maaseutu kestävyysmurroksen alustana, koordinaattori Harri Hakala, ELY-keskus
  • Ajankohtaisia kuulumisia maaseutuverkostosta ja maaseutupolitiikasta

14.45 – 15.15 Kahvitarjoilu ja siirtyminen työryhmiin

15.15 – noin 18 Työryhmät kokoontuvat

19.00 lähtien Karjalainen pitopöytä ja iltaohjelmaa, Easy Kitchen, Holiday Club Saimaa

Perjantai 26.8.2022

8.30 – 10 Työryhmät kokoontuvat

10.00 – 10.15 Kahvitarjoilu

10.15 –

  • Maaseudun rooli fossiilitalouden jälkeisessä yhteiskunnassa, tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmonen, Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus
  • Uusmaalaistuminen ja kohtuutalous kestävyysmurroksen ajureina, tutkijatohtori Toni Ruuska, Helsingin yliopisto
  • Muuttuva maaseutu- ja monipaikkaisuusjärjestö – Suomen Kylät, toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto, Suomen Kylät ry
  • Kolme vuosikymmentä maaseutututkimusta, päätoimittaja Torsti Hyyryläinen, Maaseutututkimus-lehti
  • MUA-yhdistyksen ajankohtaiset terveiset ja pro gradu -palkinnon jakaminen

12.30 – 14.00 Lounasmahdollisuus (omakustanteinen)

Järjestäjä pidättää oikeudet ohjelman muutoksiin.

Saimaa Lokaali samassa paikassa 26.-28.8.

Lokaali on valtakunnallinen paikalliskehittäjien juhla. Tapahtumalla on jo pitkät perinteet: vuonna 2022 se järjestetään 35. kerran. Juhla järjestetään vuosittain eri maakunnassa. Se on viikonlopun mittainen tapahtuma, johon kuuluu retkiä, työpajoja ja juhlallisuuksia. Tapahtumassa palkitaan muun muassa Vuoden kylä ja Vuoden maaseututoimija.

Maaseudun uusi aika -yhdistys ja Saimaa Lokaali järjestävät yhteistyössä keskustelukammarin Kohti kylätoimintaa palvelevaa maaseutututkimusta lauantaina. Tutustu tarkemmin Saimaa Lokaaliin.

Lisätiedot

  • Töyli, Päivi

    TUUMA-verkoston erityisasiantuntija, projektipäällikkö / Turun yliopiston Brahea-keskus

    Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@utu.fi
    Puhelinnumero: +358 (0)40 189 1929

    Maaseudun kehittäminen, maaseutu- ja ruokayrittäjyys, lähiruoka