Yhteisten asioiden äärellä – maaseutupolitiikan päivä Suomen.TV-kanavalla 19.11.

Maaseutupolitiikka

Tule Yhteisten asioiden äärelle - maaseutupolitiikan päivään 19.11. klo 10.00 alkaen. Maaseutubarometrin kolmannen osan tulokset kertovat suomalaisten näkemyksistä ja toiveista uusiutuvien luonnonvarojen käytöstä sekä maaseudusta ja ilmastonmuutoksesta. Tietoa tarjolla myös siitä, miten turvallinen arki toteutuu eri alueilla. Iltapäivän Hama-live-lähetyksessä keskustelua lähidemokratiaa vahvistavista toimintamalleista.

Maaseutubarometri 2020: Maaseudun rooli ja merkitys korostuvat tulevaisuudessa

Maaseutubarometrin tulosten mukaan 68 prosenttia suomalaisista näkee, että maaseudun rooli ja merkitys korostuvat kun uusiutumattomille fossiilisille raaka-aineille etsitään uusia vaihtoehtoja. Suomalaisista 58 prosenttia katsoo, että hajautetut energiatuotantoratkaisut ovat merkittävä ja jatkossa yhä enemmän yleistyvä mahdollisuus maaseudulla. Ilmastonmuutokseen liittyen 62 prosenttia on eri mieltä siitä, että nykyiset ilmastonmuutokseen liittyvät politiikkatoimet ovat maaseudun nkökulmasta reiluja ja oikeudenmukaisia. 

Maaseutubarometri 2020 -loppuraportin kolmannessa osassa avataan suomalaisten näkemyksiä ja toiveita biotaloudesta ja uusiutuvien luonnonvarojen käytöstä sekä ilmastonmuutoksesta. Lisäksi osassa käsitellään näkökulmia hyvästä elämästä ja turvallisesta arjesta. Tuloksia esittää 19.11. klo 10.00 alkavassa lähetyksessä tutkija Ulla Ovaska Luonnonvarakeskuksesta. 

Tule kuulolle ja mukaan keskustelemaan siitä, mitä tulokset herättävät sinussa. 

Hama-livessä esillä lähidemokratiaa vahvistavat mallit

Iltapäivän HAMA-live-lähetyksessä esitetään toimivia olemassa olevia lähidemokratian ja osallisuuden malleja. Keskusteluun nostetaan niiden heikkoudet ja vahvuudet. Mukana tuomassa näkemyksiä ovat kuntaedustajat kuin järjestöedustajat. Miten näkemykset eroavat, mitä eri osapuolet korostavat? 

Lähetyksessä esitellään muun muassa Älykäs osallisuus –mallia, jossa otetaan digitalisatiosta kaikki hyöty irti. Mallilla vahvistetaan sekä lähidemokratiaa että digikansalaisuutta. Malli kiinnostaa erityisesti ihmisten lisääntyvän monipaikkaisuuden myötä, sillä ajatuksena on, että ihminen pysty osallistumaan paikasta riippumatta.

Yhteisten asioiden äärellä - maaseutupolitiikan päivän lähetysten tarkemmat ohjelmat julkistetaan 11.11. Lähetykset juontavat Tarja Lukkari maaseutupolitiikan Harvaan asutun maaseudun HAMA-verkostosta ja Veli-Matti Karppinen Kainuun Nuotta ry:stä.