Uutta tutkimusta tulossa maaseutualueiden taloudesta, yhteisötaloudesta ja palveluista sekä kotoutumisesta maaseuduilla

Maaseutupolitiikan neuvoston asettaman hankeryhmän esityksestä rahoitetaan neljä uutta valtakunnallista maaseudun tutkimus- ja kehittämishanketta.

Maaseutupolitiikan neuvosto asettaa vuosittain rahoitukselle yhden tai useamman hakuteeman. Vuonna 2024 teemat olivat:

1. Asuttavuus, kotoutuminen ja vastaanottavuus maaseutualueilla

2. Julkiset palvelulupaukset ja palveluverkkomuutokset – johdonmukaisuus, osuvuus ja tulevaisuus

3. Maaseudun talous ja sen merkitys taloudelliselle huoltovarmuudelle ja alueelliselle elinvoimalle.

Rahoituspäätöksen vuonna 2024 saaneet hankkeet ovat:


 • KOMEA – Kotoutuminen Maaseudulla: Ekosysteemit, esteet, mahdollistajat (2024-2025). Toteuttajina Luonnonvarakeskus ja Siirtolaisuusinstituutti.

 • MaaseutuPave – Palveluverkkomuutokset ja yhteisötalouden rooli maaseutualueilla (2024-2026). Toteuttajina Jyväskylän yliopisto, Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitos ja Suomen Kylät ry

 • TOTAL – Maaseudun talous, taloudellinen huoltovarmuus ja alueellinen elinvoima (2024-2026). Toteuttajina Luonnonvarakeskus ja Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitos

 • RURAL-ECON – Kokonaiskuva maaseudun taloudesta ja sen merkityksestä elinvoimalle ja huoltovarmuudelle (2024-2026). Toteuttaja Pellervon taloustutkimus.


Määräaikaan mennessä hankkeiden ja hankekonsortioiden hakemuksia saapui 14 kappaletta. Rahoitusta haettiin noin 1 675 773 euroa ja haettavana oli 510 000 euroa.

Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa hankkeet maaseutupolitiikan neuvoston asettaman hankeryhmän esityksestä, Makeran valtakunnallisiin maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeisiin suunnatuista varoista.

Vuosittain vaihtuvan teeman ohella hakijoille uutta tämän vuoden haussa oli myös se, että vuoden alusta rahoitushaku siirtyi Valtiokonttorin valtionavustusjärjestelmään (haeavustuksia.fi). Siirtymä uuteen järjestelmään meni sujuvasti.


Kiitos kaikille hakijoille!


Lisätietoja:

 • Tantarimäki, Sami

  Erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö

  Sähköpostiosoite: sami.tantarimaki@gov.fi
  Puhelinnumero: 050 431 2569

  Sami on erityisasiantuntija maa- ja metsätalousministeriössä ja toimii maaseutupolitiikan neuvoston tehtävissä. Sami on filosofian tohtori ja on aikaisemmin toiminut suunnittelijana Turun yliopiston Brahea-keskuksessa.